- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Жељкове лекције случајном колеги

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељко Обрадовић
Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
Пратите нас
Три утакмице и три лекције за свега неколико недеља – Жељко Обрадовић је одржао низ предавања свом млађем колеги Ћусу Матеу, тренеру Реал Мадрида, који још много треба да ради да би могао да стане на црту најтрофејнијем тренеру Европе, и на терену и ван њега.
Било је велико изненађење када је управа Реала одлучила да не настави сарадњу са трофејним тренером Паблом Ласом и да скуп пројекат стави у руке практично почетника и то јој се сада обија о главу.
Недорастао послу, и на терену и ван њега, Матео је показао тренерски дилетантизам, док је Обрадовић водећи Партизан демонстрирао како се треба понашати у оба смера.
Ако је победа у Београду била "случајност", "сплет околности" или пак "пуштање" како би поједини медијско-параполитички радници у Србији желели да истакну, онда су два тријумфа у Мадриду доказ Обрадовићеве супериорности у односу на колегу и његов вишеструко скупљи тим.
Да Партизан има решење за Реал било је евидентно током утакмице регуларног дела сезоне Евролиге када су црно-бели у Београду одржали час кошарке ривалу.
Знао је Обрадовић слабе тачке противника, знао је да искористи Алена Смаилагића у нападу против доминантног Валтера Тавареса и надиграо је Матеа у сваком погледу.
Десило се то и пре два дана у Мадриду када је Матео готово сам себи пуцао у ногу форсирањем ровитог Тавареса, који је на крају преседео добар део утакмице и није могао да наступи на другом дуелу.
А ту је Матео покушао да изненади Обрадовића, у трећој четвртини је своју екипу поставио у зонску одбрану и деловало је да има смисла његова одлука.
Али, само на трен, Обрадовић је својим пуленима са неколико речи објаснио о чему се ради, а они су врло добро знали да то пренесу на паркет, о чему сведочи и акција после које је Лесор "поломио" обруч.
У наставку меча разбијао је Обрадовић противника специјалним акцијама, нарочито је била упечатљива она код које је увео Пантера на терен на три секунде до краја напада уз чеони аут само да би капитен шутнуо тројку.
И погодио је Пантер, у лице Серхију Љуљу који му је то запамтио и на стотину секунди до краја утакмице дивљачки га фаулирао, што је изазвало лавину и масовну тучу кошаркаша због које меч није одигран до краја.
Ипак, треће полувреме је настављено пред медијима, а и ту је Обрадовић показао свом млађем колеги како се треба понашати - међутим Матео је још зелен да би схватио све и готово да је окривио Партизан за понашање својих играча.
"Противнички тим је био веома оштроуман. Ако Партизан зна нешто, онда је то да вам се игра са живцима. Због фрустрација смо изгубили живце. Ово је спорт и не волимо да видимо оно шта се десило. Уз ту фрустрацију и грозницу, тешко је бити миран. Морате да охладите срце. Играчи су причали овде у свлачионици и сви су се смирили. Наставићемо да се боримо до краја и надамо се да ћемо се вратити у Мадрид на пету утакмицу. Тешко је али није немогуће", истакао је Матео.
Дакле, Партизан је крив за фрустрације, закључило би се од тренера који дозвољава својим играчима да "не знају шта раде на терену", као што је у полувремену констатовао Марио Хезоња, односно да на клупи конзумирају енергетска пића и себи подижу шећер на вештачки начин, што је чинио управо Љуљ - најфрустриранији и најнервознији од свих нервозних Мадриђана.
Док је Матео тражио оправдања, Обрадовић је очитао и њему и свима лекцију из спортског духа.
"Сматрам да ово није добра слика ни за Реал ни за Партизан, ово не сме да се понови. Причали смо о емоцијама, нормално је да имају реакције, али не сме тако нешто да се деси. Од овог момента покушаћу да смирим све, имам пријатеље у Реалу, ово је велики клуб, не желим да се прича о другим стварима, само да се прича о кошарци", рекао је Обрадовић.
Великан и на терену и ван њега, истински великан, за разлику од самопроглашених "краљевића" чије фрустрације су нагризле и заувек укаљале њихове круне.
Владимир Станковић, српски новинар и публициста - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2023
СПОРТ
Влада Станковић за Спутњик о хаосу у Мадриду: Немоћ и фрустрација играча Реала, а Партизану – опрез!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала