- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Курс Запада у циљу изолације Русије претрпео потпуни крах

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Курс Запада у циљу изолације Русије доживео је потпуни крах, а напори Вашингтона и његових сателита да натерају међународну заједницу да живи по измишљеном поретку заснованом на правилима претрпели су фијаско, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Природно је што напори Вашингтона и њихових сателита да ток историје врате уназад и натерају међународну заједницу да живи у складу с поретком ‘заснованом на правилима’ трпе фијаско. Поменућу само тотални крах курса Запада у циљу изолације Русије. Државе које чине већину у свету и где живи 85 одсто становништва на планети не желе да ваде кестење из ватре за своје бивше колонијалне метрополе“, рекао је Лавров у обраћању учесницима Светске он-лајн конференције о мултиполарности.

Према његовим речима, кретање ка глобалној мултиполарности је сада чињеница, односно геополитичка реалност.
„Видимо како нови светски центри, пре свега у Евроазији, Азијско-пацифичком региону, на Блиском истоку, у Африци, Латинској Америци остварују изузетне успехе у различитим областима, ослањајући се при томе на самосталност, државни суверенитет и културно-цивилизацијску самосвојност. Руководе се својим истинским националним интересима, воде независну политику на унутрашњем и спољном плану. Више не желе да буду таоци туђих геополитичких игара и извршиоци туђе воље“, истакао је Лавров.
Руски министар је скренуо пажњу и на суштинско смањивање улоге Г7 у светској привреди у последњих 30 година, док за то време све истакнутије постају земље са тржиштима у развоју.
„Прва економија света по паритету куповне моћи је сада Кина, која је вешто ускладила тржишне механизме и државне методе управљања“, навео је он.
Лавров је истакао да се данас мора признати да је неповратан процес формирања праведнијег полицентричног система светског поретка.

„У заједничком је интересу да се мултиполарна архитектура не заснива на балансу страха, већ на балансу интереса, општеприхваћеним нормама међународног права, дијалогу различитих цивилизација уз узајамно поштовање“, истакао је шеф руске дипломатије.

Русија, додао је, остаје део авангарде међународних напора да се ојачају мултиполарни, правни и демократски принципи комуникације међу државама.
„Русија ће наставити активно да делује у УН, укључујући Групу пријатеља за заштиту Повеље УН. Наставиће да координише своје потезе са савезницима и истомишљеницима у ОДКБ, Евроазијској унији, ЗНД, БРИКС, ШОС“, закључио је Лавров.
Глобалну конференцију о мултиполарности иницирала је група политиколога из Бразила, Индије, Кине а реализује уз активно учешће Међународног покрета русофила. На конференцији ће учествовати преко 120 експерата из више од 60 држава.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.04.2023
РУСИЈА
Путин: Ко не буде следио неизбежни тренд у свету - неминовно ће да изгуби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала