- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Два века кнеза Михаила, трагичног и несхваћеног владара Србије | Орбита културе

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоменик кнезу Михаилу у Београду
Споменик кнезу Михаилу у Београду - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
У данашњој емисији "Орбита културе" откривамо шта садржи први пут изложена колекција збирке предмета старих пет миленијума, али и како данас, два века касније, разумемо трагичну судбину и домете владавине омиљеног српског владара – кнеза Михаила.
Какву се тајна крије иза „Експедиције Зок“, збирке више од 3000 предмета старих пет миленијума која је – после века проведеног у депоу Народног музеја – угледала светлост дана на изложби посвећеној истраживању праисторијског локалитета Градина у селу Зок, за Спутњик открива археолог Јован Д. Митровић захваљујући којем је ова збирка у целости обрађена, а најзначајнији предмети представљени публици.
Како данас, два века од рођења, сагледавамо лик и дело кнеза Михаила, најфасцинантније и једне од најтрагичнијих личности модерне српске историје у чију је част протекле седмице одржан тродневни научни скуп у организацији Правног факултета, Одељења за историју Филозофског факултета и историјског музеја Србије, зашто је Кнез Михаило био и остао несхваћени владар – за „Орбиту културе“ објашњавају организатори овог скупа, историчари Сузана Рајић и Данко Леовац.
Шта сазнајемо о Београду са старих разгледница и колико је у историји града садржано и личне историје његових становника – питамо колекционара старих и ретких разгледница главног града Снежану Вицић.
А како се после улоге Јосипа Броза „улази“ у лик његовог политичког противника Александра Ранковића, због чега му није било пријатно бити ни у једној ни у другој кожи, да ли му је као глумцу било посебно занимљиво то што је исти догађај могао да игра из две супротстављене визуре – за Спутњик открива награђивани филмски, позоришни и телевизијски глумац Небојша Дугалић.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе 29. 4. 2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала