- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Рачуница је јасна: Онај ко хоће Украјину у НАТО жели уништење те државе /видео/

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Онај ко хоће Украјину у НАТО тај неће крај рата. Ко хоће Украјину у НАТО тај је одлучио да де факто Украјина не постоји, јер Русија је и ушла у сукоб који је у току зато да не би НАТО ушао у Украјину, оцењује новинар Ђуро Билбија поводом размишљања на Западу да Украјина може постати чланица Алијансе.
О Украјини као делу „евроатлантске породице“ у налету заноса говорио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, док власти у Кијеву не крију жарку жељу да се то догоди што пре, ако може, већ на јулском самиту Алијансе у Вилњусу.

Није тренутак за чланство Украјине у НАТО

Професор безбедносних наука др Мирослав Бјеговић уверен је да је такав сценарио немогућ, бар док траје украјински сукоб, а додаје и да је питање каква ће Украјина бити кад се сукоб заврши.
„Апсолутно сматрам да у овом моменту Украјина не може постати чланица НАТО зато што чланице НАТО воде рачуна о сопственој безбедности. Да ли ће се то десити након окончања сукоба и у којим границама ће Украјина остати то је друго питање“, каже Бјеговић у емисији Свет са Спутњиком.
Изјаве Столтенберга он више види као пропаганду јер, наглашава, с таквом идејом не слажу се све чланице Алијансе пошто би то значило отворену најаву рата тог блока с Русијом активирањем члана 5 Уговора о Северноатлантском савезу који предвиђа колективну одбрану.
„Тиме би чланице НАТО себе довеле у неугодну позицију јер би се у том случају нашле прве на удару“, примећује Бјеговић.

Идеја није нова

Билбија констатује да у Украјини око педесетак држава под диригентском палицом САД ратује против Русије, а можда и остатка света који већ улази помало у мултиполаризацију. Он подсећа да идеја увлачења Украјине у западни блок није нова те да су из НАТО Кијеву први пут намигнули 2012. Године а можда и раније.
„Украјину заправо обрађују од последњих година постојања СССР, а можда и од од времена Хрушчова који је амнестирао око 100.000 учесника неонацистичке илегале украјинских снага и оне који су након пораза у Другом светском рату емигрирали у САД и Канаду. Ти људи су се вратили са јасним инструкцијама да се инкорпорирају у све структуре, то се активирало и 2014. и са пучем довело до актуелне ситуације. Америка нишани Украјину одавно, а НАТО је инструмент у рукама САД“, износи своје виђење Билбија.
Он посебно истиче да је руски председник Владимир Путин позивао Запад децембра 2021 да се промени конфигурација безбедности у Европи и примарно Украјину остави на миру, али да су тамо рекли „не“ што је и било окидач за руску војну операцију.
„Штавише, упркос свему што им је Путин рекао – да одмакну НАТО инфраструктуру, они иду на заоштравање – форсирано уводе Финску у НАТО, исто покушавају са Шведском и практично залазе Русији са северозапада потенцијално угрожавајући Мурманск, Архангелск и Северодвинск, централну тачку руске Северне флоте. Иду на заоштравања и у тој функцији је и прича о пријему Украјине у НАТО или давање тој земљи НАТО безбедносних гаранција“, образлаже Билбија.
Поводом чињенице да се Мађарска већ побунила против те идеје, Билбија каже да је тешко рећи шта ће бити даље али је јасно да је Америка врло успешно искористила рат у Украјини да дисциплинује своје савезнике - све их је постројила, грубље и чвршће него претходних деценија.

САД уништавају сопствену доминацију

Међутим, како примећује, тиме што своје савезнике претвара у вазале, а вазале у протекторате, Америка уништава сопствену глобалну доминацију: практично је сама започела процес укидања глобалне доминације долара и покренула лавину дедоларизације која се неће моћи зауставити, а на спољнополитичком плану себе и Запад одсеца од остатка света.
Чак и Кина, с којом су САД, како наводи Билбија, економски намртво везане, смањила је своја улагања у америчке државне обвезнице са око трилион и 200 хиљада, на неких 800 милијарди долара, плус кинеска валута незадрживо постаје алтернатива долару што је највећи удар за америчку доминацију какву смо досад познавали.
Још један важан детаљ односа НАТО према Русији је и изјава немачког министра одбране Бориса Писторијуса да је сасвим допустив директан напад Украјине на руску територију.
Мирослав Бјеговић констатује да су се немачки ставови доста променили од почетка сукоба, кад су чак одбијали да шаљу оружје Украјини.
„Али под притиском њиховог главног шефа, а мислим на САД, канцелар Олаф Шолц попустио је и прихватио такву улогу где можда делује да су ту Немци најоштрији, мада мислим да су много опаснији Пољаци“, сматра наш саговорник који упозорава да такво понашање лако може да изазове сукоб ширих размера.
По оцени Билбије, и Немцима као и целом Западу на челу са САД треба пре свега да рат у Украјини потраје, а коначни циљ је да разбију Русију, промене њен курс, потчине је себи, а у Кремљ доведу неког „а ла Зеленски“.
„Свој циљ не могу да остваре док Русију не поразе војно. Зато ће даље да наоружавају Украјину, покушавајући истовремено да у Русији испровоцирају да ли војни, да ли олигархијски удар. Али нису се спремили довољно добро за ову врсту игре и потценили су и Путина и Русију“, закључује новинар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала