Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сад је све у игри: Потез Приштине који личи на припрему новог погрома

© AP Photo / Visar KryeziuБарикада на мосту на Ибру у Косовској Митровици
Барикада на мосту на Ибру у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Инсистирање Приштине да отвори мост у Косовској Митровици је застрашивање, али и правна и егзистенцијална претња за Србе. То је и припрема за спровођење репризе погрома из 2004. године. Ово је и притисак пред преговоре Београда и Приштине 2.маја и стратегија против Заједнице српских општина коју су Албанци већ обесмислили.
Овако за Спутњик, захтев одборника локалне скупштине Северна Митровица да се отвори главни мост на Ибру, коментарише полтиколог Перко Матовић:
„Морамо да будемо опрезни, све што су Албанци добили у последњих неколико недеља, доказ је да треба бити спреман на сваки сценарио, па и на немире“.
Мост који спаја северни део Митровице са јужним један је од симбола страдања српског народа на Косову и Метохији. Срби су захтев за његово отварање, иако у граду има још мостова који су у функцији, схватили као претњу по мир.
Сматрају да би последица његовог отварања могли бити инциденти и да је управо то крајња намера Приштине. Зато су од међународне заједнице затражили да спречи отварање моста.

Срби поново у опасности

Матовић каже да је овај опрез апсолутно разумљив, с обзиром да се у последњих неколико недеља догодило више ствари које су обезвредиле преговарачки процес и поново довеле Србе у опасност.
„Прво су одузели сва права Србима на северу, тамо Срби немају ни основна демократска права, инсталирали су своје људе на чело општина, а циљ је да се направи Заједница српских општина која неће имати суштину, већ само љуштуру. Ми никада не смемо да дозволимо уједињење Косовске Митровице у једну општину, што је њима циљ и можда то покушају да спроведу сада. То не само да би обезвредило ЗСО, већ би нас довело у директну егзистенцијалну претњу“, упозорава наш саговорник.
На апел Српске листе да мост остане затворен реаговао је специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, констатацијом да није право време да се главни мост у Косовској Митровици преко реке Ибар пусти у саобраћај, јер би то могло да изазове још једну кризу.
Лајчак је навео да атмосфера "очигледно није добра за то" и да се ''црвене линије морају поштовати''.
© Фото : Спутњику уступила Маријана РајићСрби траже владавину права у Косовској Митровици
Срби траже владавину права у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Срби траже владавину права у Косовској Митровици

Страх да ће Срби бранити своје

Коментаришући ову изјаву Матовић каже да до специјалног изасланика није стигао само апел Срба са Косова и Метохије, он верује да је то страх, да је Лајчак добро разумео председника Александра Вучића када се састао са представницима српског народа са Косова и Метохије у Рашкој.
„Он је рекао да, уколико дође до било каквог агресивног решења према српском народу, неће бити повуци, потегни, већ ће се, нажалост, војно реаговати. Али ми не желимо да дође до тога, ми смо они који се залажу за мир, ми смо они који су у конструктивном дијалогу, који увек на њега долазе. Доћи ћемо и на дијалог 2. маја, иако неће имати никаквог смисла, јер је порушено све око чега смо разговарали“.
Матовић додаје да је Лајчакова изјава о „црвеним линијама“ реакција на комбинацију апела Српске листе и одлучног става државе да заштити свој народ. Дакле, специјални изасланик ЕУ за дијалог, морао је овако да реагује, морало је да се прикочи са уступцима Албанцима.
„Добили су визну либерализацију, добили су и покушај чланства у Савету Европе, добили су и четири општине где су укинули сва демократска права Србима. Мост би заиста био превише. У свему смо били апсолутно оштећена страна. Истовремено, треба имати у виду, да ми разумемо шта све то значи и да наше реакције постоје и не изостају. Лајчак је морао ово да каже, како ми не бисмо апсолутно напустили дијалог“.

Европска унија неспособан посредник

Наш саговорник подсећа да када крену преговори, без сагласности обе стране не би требало да се мења статус кво који је направљен на њиховом почетку. Све што је приштинска страна урадила, што јој је дозвољено, грубо крши тај дипломатски принцип.
„Сада морамо да кажемо да заиста сматрамо да ЕУ није способна да буде посредник у овоме, зато што је превише окренута према једној страни, не узима у обзир, ни наше националне интересе, ни елементарна грађанска права српског народа. То су општа грађанске права, када у четири општине не гласа ни 13 људи, то значи да су сви грађани у несагласности са тиме што се тамо одвија“, истиче овај политиколог.
Матовић констатује да све што се дешава, укључујући и инсистирање на отварању моста који има важну симболику за Србе заправо има само један крајњи циљ, етнички чист простор Косово и Метохије.
„Поготово у те четири општине. Хоће да их уједине, то им је стратегија против Заједнице српских општина. Ми у овом тренутку морамо да будемо спремни на сваку реакцију. Мислим да може да дође и до насилне ескалације против Срба на северу, да Албанци то свакако планирају. То може да спречи међународна заједница, само ако буде желела. Истовремено, не треба да мисле да такав план код нас може да прође“.
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
СРБИЈА
Лајчак: Није право време да се отвори мост преко Ибра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала