- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Саудијска Арабија и Иран отварају амбасаде у Техерану и Ријаду

© Sputnik / Лола ЂорђевићПотписивање споразума
Потписивање споразума  - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Саудијска Арабија и Иран отвориће амбасаде ''у року од неколико дана'', изјавио је ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолајан.
Најава отварања амбасада уследила је након што се односи између те две земље побољшавају после вишегодишњег непријатељства, преноси Ројтерс.
Додаје се да Амирабдолахјан није навео конкретне датуме за поновно отварање амбасада.
Иранска и саудијска амбасада у оној другој земљи затворене су од 2016. године.
''Током последњег телефонског разговора између министара спољних послова Ирана и Саудијске Арабије поводом Рамазанског бајрама, договорили смо се да у наредним данима радимо на поновном отварању иранске и саудијске амбасаде у Техерану и Ријаду'', рекао је Амирабдолахиан.
На питање да ли ће ускоро доћи до посете иранског председника Ебрахима Раисија Сирији, Амирабдолахиан је то потврдио, али поново није прецизирао датум.
Ово ће бити прва посета једног иранског председника сиријском председнику Башару ал Асаду од избијања рата у Сирији 2011. године.
Однос Саудијске Арабије и Ирана је почео да се погоршава 2015. године након интервенције Саудијске Арабије и УАЕ у рату у Јемену, након што је покрет Хути који је везан за Иран срушио владу коју подржава Саудијска Арабија и преузео контролу над главним градом Саном.
Напетост између два регионална ривала подстакла је сукобе широм региона, укључујући грађански рат у Сирији, наводи Ројтерс.
Међутим, Иран и Саудијска Арабија сагласили су се прошлог месеца да окончају своје дипломатске размирице и обнове дипломатске мисије у складу са споразумом којим је посредовала Кина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала