- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Скандал у Задру: Председнике Хрватске и Албаније дочекали заставама тзв. велике Албаније /видео/

© Sputnik / Бранкица РистићЗаставе "велике Албаније"
Заставе велике Албаније  - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
Пратите нас
Посету председника Хрватске и Албаније Зорана Милановића и Бајрама Бегаја задарским Арбанасима у петак je обележио инцидент током којег је неколико деце у албанским народним ношњама развило заставу такозване велике Албаније.
Како преноси Задарски.хр, првобитно је избио скандал због изостанка челних људи градске и жупанијске власти који су по сваку цену хтели да избегну Милановића, а потом је у дворани Самостана Школских сестара фрањевки у Арбанасима, у тренутку интонирања албанске државне химне, неколико деце у албанским народним ношњама развило заставу такозване велике Албаније.
На видео-снимку задарског листа види се реакција службеног преводиоца Баскима Фазлиуа који је пришао млађим припадницима албанске националне мањине и упозорио их да престану да машу заставом, што су и учинили.
У разговорима између представника албанске амбасаде у Загребу и Месног одбора Арбанаси, приликом договорања протоколарних детаља посете, појавила се формулација по којој Бегај долази у обилазак албанске дијаспоре, али су из Месног одбора инсистирали на томе да Арбанаси нису ни албанска дијаспора ни национална мањина јер се национално идентификују као Хрвати.
У једноипосатни програм боравка двојице председника у Арбанасима били су укључени и представници албанске националне заједнице из Задра.
На застави се, уз ликове албанског политичара Исмаила Ћемалија и ратног вође Исе Бољетинија, налази и мапа тзв. „велике Албаније“ која обухвата територије неколико међународно признатих суседних држава и натпис „Аутохтони“.
Председник Месног одбора Арбанаси Звонимир Рогић, који је био укључен у организацију доласка двојице председника, рекао је за „Задарски“ да за време догађаја није видео заставу.
„Видео сам је тек у новинама и по порталима. Одмах да кажем да се у име Месног одбора и свих мештана Арбанаса ограђујем од тог потеза. То нема баш никакве везе с нама. На бини су биле службене заставе Хрватске и Албаније и то је било довољно“, навео је он.
Рогић је додао да га чуди да нико из обезбеђења председника није реаговао.
„Испало је јако ружно, то није било коректно. На дочеку су били и у програму учествовали и припадници албанске националне заједнице из Задра и мештани, а ми смо Арбанаси и Хрвати. Да смо приметили ту заставу, сами бисмо је уклонили, нисмо очекивали да неко може тако да се понаша и злоупотребљава наше гостопримство“, навео је Рогић.
Почасни конзул Албаније у Задру Антон Дедај и председник задарског Градског већа Марко Вучетич кажу да ни они нису видели спорну заставу.
Милановић је раније ове недеље дочекао у Арбанасима у Задру председника Албаније Бајрама Бегаја, који је допутовао са супругом Армандом Бегај, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала