- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Абхазија: Нова широка унија може да се појави на постсовјетском простору

© Sputnik / Rozhdestvenskiy Карта СССР
Карта СССР - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Пратите нас
Интензивирање интеграционих процеса на простору бившег Совјетског савеза може довести до формирања проширене Уније суверених држава, изјавио је министар спољних послова Абхазије Инал Арџинба на Светској онлајн-конференцији о мултиполарности.
„Абхазија подржава интеграционе процесе на постсовјетском простору, који се спроводе на иницијативу и уз подршку Руске Федерације. Активирање ових процеса на простору бившег СССР-а може довести до формирања проширене Уније суверених држава. Овакви приступи су садржани у концепту спољне политике Републике Абхазије - споразуму између Абхазије и Руске Федерације из 2014. године" рекао је шеф абхазијског МИП-а у видео поруци учесницима конференције.
Он је истакао да, тренутно, систем међународних односа доживљава озбиљне промене – „архаичне институције глобалног управљања замењују асоцијације попут БРИКС-а, које обезбеђују динамику и правду у савременом систему међународних односа“.
"Све већи број суверених субјеката међународног права настоји да постану чланови оваквих равноправних удружења. Напомињем да укупни економски, политички, демографски потенцијал БРИКС-а значајно превазилази заједничку моћ земаља Г7. На такав начин отварају се нови центри политичке и економске моћ“, додао је министар.
По његовом мишљењу, мултиполарни свет треба да се заснива на принципима поштовања норми међународног права, равноправности, поштовања права малих народа и народности.
Абхазија у потпуности дели став Руске Федерације и подржава одлуку о спровођењу специјалне операције у Украјини, рекао је Арџинба и додао да у њој учествују абхаски добровољци са руске стране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала