Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева у Загребу: О отвореним питањима на што рационалнији начин

Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић поручила је у Загребу да жели да посете званичника две земље буду чешће и да не буде свака од тих посета симбол, свакако не негативан или непријатељски, већ уобичајени радни дан који ће се бити искоришћен да се разговара о свим отвореним питањима на што рационалнији начин, и о темама које су важне за будућност.
"Драго ми је што смо, чини се, макар за сада, јер то се код нас ипак никада не зна, успели да направимо добар и квалитетан искорак у 2023. години, пре свега захваљујући Милораду Пуповцу и министру Томиславу Жигманову и ја им се захваљујем због тога", рекла је Брнабић на скупштини Српског народног већа у Загребу.
Премијерка је поздравила потписану Декларацију о сарадњи Срба из Хрватске и Хрвата из Србије, коју су представници политичких партија мањина у Србији и Хрватској потписали у јануару ове године.

"Искрено се надам да је на овај начин отворена нова димензија сарадње која ће врло брзо дати конкретне резултате, а можда је и ова моја данашња посета и боравак у Загребу управи конкретан резултат овога", рекла је Брнабићева.

Подсетила је и да је у јануару министар Ивица Дачић заједно са министрима Тањом Мишчевић и Томиславом Жигмановим, присуствовао Божићном пријему СНВ-а у Загребу, затим се председник Александар Вучић срео са хрватским премијером Андрејем Пленковиће на маргинама форума у Давосу, те су уследили нови сусрети званичника.
"Очекујемо да се ове године, и радићемо на томе, одрже и политичке консултације министарства спољних послова наше две земље", рекла је Брнабићева.
Брнабићева је казала да је данас имала добре и конкретне разговоре са премијером Андреје Пленковићем око пројеката, као што су поновно успостављање железничког саобраћаја између Београда и Загреба и Љубљане, а такође су се, каже, дотакли свих отворених питања колико год тешка и емотивна она била.
"Разговарали смо о томе како да кренемо у решавање ових питања", подвукла је премијерка Србије.
Што се тиче српске заједнице у Хрватској, Влада Србије и председник Вучић, казала је Брнабићева, дубоко су посвећени и стало им је до тога да осете да имају сву помоћ и подршку у сваком тренутку.
Она је навела да је од 2016. године све више финансијски улагано у пројекте српске заједнице у Хрватској, наводећи да је до сада уложено више од шест милиона евра.
Додатно је, каже, упућена помоћ Хрватској у износу од 2,5 мииона евра за санирање последица земљотреса, те је додатно упућена помоћ СПЦ у Хрватској.
Премијерка је поручила да су врата свих институција у Србији, укључујући и председника, отворена за дијалог са представницима Срба у Хрватској, али и Хрвата у Србији.
"Наши народи упућени су један ка другом и јесу и морају бити једни од најпотребнијих гараната мира, стабилности и просперитета овог дела Европе", рекла је Брнабић.
Она је честитала Хрватској приступање еврозони и шенгенском простору, као и на споразуму о двоструком опорезивању са САД.
"У региону какав је наш, сваки успех значи и већу стабилност и бољи потенцијал за све нас", истакла је Брнабићева.
Премијерка Ана Брнабић састала се претходно у Загребу са председником Владе Хрватске Андрејем Пленковићем.
Пре почетка састанка са Пленковићем, Брнабић се уписала у златну књигу у згради Владе Хрватске.
Хвала на гостопримству, у нади да ће узајамне посете бити редовније и чешће, написала је премијерка у златној књизи.

Питање несталих оптерећује односе

Питање несталих је свакако питање које највише оптерећује односе Србије и Хрватске, рекла је данас премијерка Ана Брнабић за хрватске медије у Загребу, после скупштине Српског народног вијећа (СНВ).
„Драго ми је што смо у 2023. години имали одређених помака по тим питањима. Имали смо и комисију надлежних тела две државе која су се срела и разговарала у јануару ове године и одређене конкретне активности у марту ове године. То је оно што и нас оптерећује“, рекла је Ана Брнабић.
„Постоје у Републици Хрватској у мртвачницама, у Загребу, Ријеци, Осјеку, остаци 878 неидентификованих особа. Србија је заиста у потпуности отворена да све оно што имамо у том смислу као отворена питања решимо, затворимо“, поручила је премијерка.
Наводи да то питање није лако решиво за политичаре са обе стране.
„Није лако за политичаре, неће имати никакав политички поен, али то је наша одговорност коју морамо да испунимо“, рекла је Брнабићева.

Блокада увоза нафте била је некоректна

Премијерка се осврнула и на своју раније изјаву када је рекла да је „Хрватске непријатељска земља због забране увоза руске нафте у Србију“.
„Стојим иза те изјаве. Мислим да је крајње некоректна била блокада увоза нафте. Мислим да је то тренутак када се енергетика користи у политичке сврхе, мислим да то није добро и примерено, посебно за две суседне земље. Ми, када год имамо безброј отворених и тешких питања, увек када имамо било какво политичко неразумевање, враћамо се на та тешка и нерешена питања“, закључила је Брнабићева.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала