- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Чешка: Недостатак муниције ограничава способност Украјине да спроведе успешну контраофанзиву

© AP Photo / Petr David JosekПредседник Чешке Петр Павел
Председник Чешке Петр Павел - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Пратите нас
Главни проблем украјинске војске данас је недостатак граната, због чега западни тенкови заправо постају магацинска роба, изјавио је чешки председник Петр Павел по повратку из Украјине.
Према његовим речима, западни партнери испоручују Украјини веома ефикасну технику, као што су савремени тенкови, али са апсолутно минималном количином муниције. Украјинци могу да распореде технику само на неколико дана, а онда морају да је склоне.
„У ствари, (тенкови) постају магацинска роба. И у томе нема много смисла“, истакао је Павел и додао да ће Чешка заједно са савезницима тражити начине да повећа испоруку муниције Украјини.
„Техника, наравно, такође недостаје, али критична несташица муниције не само да ограничава способност Украјине да се ефикасно брани, већ и у извесној мери ограничава њену способност да спроведе успешну контраофанзиву“, закључио је Павел, додавши да руска војска има предност у артиљерији и ракетним бацачима, али пре свега у количини муниције.
Павел је посетио Украјину 28-29. априла заједно са председницом Словачке Зузаном Чапутовом. Они су разговарали са украјинским председником Владимиром Зеленским, а посетили су и бројна насеља оштећена током гранатирања. Осим тога, Павел је разговарао са руководством Дњепарске области, којој Чешка намерава да помогне у послератној обнови.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 27.04.2023
Специјална операција у Украјини
Столтенберг: Земље НАТО-а испоручиле Кијеву више од 98 одсто обећане војне технике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала