- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хитлеров ађутант открио његове последње речи: Фирер пред смрт говорио о Русији

© AP PhotoНемачки канцелар Адолф Хитлер обраћа се радницима у Лустгартену у Берлину, 1. маја 1936.
Немачки канцелар Адолф Хитлер обраћа се радницима у Лустгартену у Берлину, 1. маја 1936. - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Пратите нас
Уочи годишњице самоубиства нацистичког вође Адолфа Хитлера 30. априла 1945. године, Федерална служба безбедности Русије објавила је нова архивска документа у којима се говори о расположењу у редовима фирера уочи пораза Трећег рајха и његовог самоубиства.
Објављена документа се налазе у архиви Управе ФСБ за Новгородску област. То је део истраге Хитлеровог личног пилота Ханса Баура. У њој су наведене и речи личног ађутанта фирера – штурмбанфирера СС Ото Гиншеа. Њега је ухапсио Смерш (совјетска контраобаветајна служба) и смештен је у затвор Народног комесаријата унутрашњих послова (НКВД) на Лубјанци.
ФСБ наводи да је Гинше био у затворској ћелији са бившим командантом минобацачког пука пуковником Артуром Шварцем. Он му је и испричао о свим догађајима и расположењима која су владала у Хитлеровом бункеру у центру Берлина последњих дана нацистичке Немачке.
Шварц је говорио о свим причама које је чуо од Гиншеа у сведочењу у мају 1945. године. Гинше је говорио да у последњим данима Трећег рајха руководство у земљи није било уједињено.
Улаз у надземни део Фиреровог бункера из правца дворишта Царске канцеларије - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2020
Откривен тајни тунел у Берлину који је водио до Хитлеровог бункера
Рајхсмаршал Херман Геринг, који се налазио на југу Немачке, прогласио се наследником Хитлера крајем априла мислећи да фирер више не може сам доноси важне одлуке.
„Неспособност Геринга да организује ваздушне снаге и његов аморални начин живота су ослабили његов ауторитет у Немачкој", наводи Шварц речи хитлеровог ађутанта.
Хитлер се, по сведочењу Гиншеа, непосредно пре самоубиства осећао остављен од стране сабораца и чланова нацистичке партије. Истовремено је одбијао да напусти Берлин, указујући на бесмисленост тог плана.
Поред тога, Хитлер се последњих дана плашио да не „падне у руке Русима“. Такође је говорио да се треба борити до краја и победити или погинути.
„У последње време више пута је говорио да је Немачка требало да буде на истој страни са Русијом, али он то није могао да уради, то није могла да уради ни партија – то је требало да донесе будућност“, рекао је немачки официр.
Гинше је такође причао цимеру из ћелије да је лични Хитлеров секретар Мартин Борман погинуо у пуцњави, док су самоубиство извршили начелник Генералштаба Ханс Кребс, начелник кадровског одељења Вермахта Вилхелм Бургдорф, као и шеф Хитлерове пропаганде Јозеф Гебелс и његова жена Магда.
По речима Гиншеа, 1. маја 1945. године он и други есесовци покушали су да се пробију на Запад кроз берлински метро, али су следећег дана налетели на совјетске тенкове и били су приморани да се предају.
На крају је ађутант нацистичког вође видео и тела мртвог Хитлера и његове жене Еве Браун.
„Није видео лице Хитлера јер је било покривено, али су му ноге висиле са носила, а Гинше је непогрешиво препознао чизме, чарапе и панталоне Хитлера“, саопштио је Шварц.
Совјетски војници су пронашли угљенисана тела фирера и његове супруге 13. маја, након капитулације нацистичке Немачке.
Адолф Хитлер - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2018
Хитлеров пораз: Како је Стаљин сазнао за Фирерово самоубиство
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала