- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Права филмска епопеја Руса који је заслужио и споменик у Србији | Моја Русија у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба у Градском музеју Вршца „Русија ми је отаџбина, а домовина Србија“
Изложба у Градском музеју Вршца „Русија ми је отаџбина, а домовина Србија“ - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Пратите нас
У новој епизоди „Моје Русије у Србији“ водимо вас у Вршац, град у коме је пре једног века рођен Никита Толстој, чувени академик, лингвиста и слависта, праунук великог руског писца Лава Толстоја, који је Србију осећао као своју и често говорио: „Србија je моја домовина, a Русија отаџбина“.
Никита је дете руских емиграната, који су у Србију стигли у периоду између два рата, након Октобарске револуције у Русији. Чућете занимљиву љубавну причу његових родитеља и како су, након што их је грађански рат у Русији раздвојио, поново спојили у Србобрану.
Сазнаћете и како је изгледао живот „српских Толстоја“ у нашој земљи, како су преживели немачку окупацију и када су од совјетских власти добили дозволу за повратак у Совјетски Савез. Открићете и када је Никита први пут видео Москву, али и зашто је дошло до тога да се Никита и његов отац, наизглед, боре на различитим странама – један на страни цара и „белих“, други на страни СССР-а и „црвених“?
Сазнаћете и зашто се Никита Толстој увек радо враћао у Србију и какве је успомене из наше земље понео.
О животу чувеног академика за Спутњик говоре његова супруга Светлана, ћерке Марфа и Фјокла и осмогодишња унука Вера, које су у нашој земљи боравиле поводом обележавања стогодишњице од његовог рођења и откривања Споменика Никити Толстоју у Вршцу.

О емисији „Моја Русија у Србији“

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија у Србији“ води вас на вама позната, али и скривена места наше земље која су обележили знаменити Руси. Завирите са нама у различите кутке Србије и упознајте њихове везе са Русијом. Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Погледајте и причу о кавкаском ораху, који је израстао на Авали из гроба црвеноармејца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала