- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Немци дуплирају квоте за усељавање радника: Нова правила и услови, плате за дефицитарна занимања

CC0 / Pixabay / Немачки пасош
Немачки пасош - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Пратите нас
Немачку је одлучила да спроведе реформу усељеничког закона како би подстакла долазак квалификоване радне снаге, а спречила злоупотребе система, о чему се у Бундестагу расправљало недавно. За људе са такозваног западног Балкана постоји посебно правило које доноси бројне олакшице, док за многе државе таквих олакшица нема.
Реформа усељеничког закона је један од начина којима се Немачка бори за нову радну снагу. Најјачој економији у Европској унији недостаје више од 100.000 радника на разним позицијама, а несумњиво је да ће се тај број повећавати.

Правило о усељавању радника са западног Балкана

Да би Немачка олакшала запошљавање страних радника, најпре креће од спречавања злоупотребе система узимањем азила за добијање радне дозволе. То је основа Правила о усељавању радника са западног Балкана које је уведено пре седам година. Оно стога није део новог усељеничког закона, већ је део одредбе о којој ће се накнадно расправљати.
Ако је Бундестаг одобри, она би подразумевала да се ово Правило продужи за годину дана, а контингент радника повећа дупло - са садашњих 25.000 на 50.000 оних који би могли да се уселе и легално раде у Немачкој, пише „Блиц бизнис“.
Правило за Западни Балкан је регулатива за грађане Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Албаније и са подручја Косова и Метохије који су покушавали преко азила да дођу до немачког држављанства и дозволе за рад. На тај начин Немачка жели да позитивно утиче на тржиште рада јер се за радну дозволу аплицира тако што се приложи потврда од послодавца у Немачкој, а предуслов је да у последња 24 месеца од подношења захтева подносиоци нису примали никакву социјалну помоћ у тој држави.
Засад ово правило важи само за држављане земаља западног Балкана, међутим, постоје предлози да се овакве олакшице прошире и на неке друге земље попут Грузије, Туниса и Молдавије, одакле долази велики број радника. С друге стране, има струја у Бундестагу које нису за то јер сматрају и ову одредбу сувишном због тога што се спроводи мимо новог закона.

Карта шанси

У оквиру других начина за привлачење и лакше запошљавање радника је и карта шанси (Chancenkarte), која се односи на запошљавање радника управо са западног Балкана. Основна идеја ове немачке верзије зелене карте каква се даје у Канади или САД је транспарентан систем бодовања. Разне ставке вреде одређен број бодова који олакшавају добијање боравишне и радне дозволе, а потребно је да се сакупи најмање шест.
Примери неких од критеријума и бодовања:
4 поена - професионална квалификација
3 поена - добро познавање језика
2 поена - радно искуство од 2 године
Један од предлога се тиче и тога да ће људи моћи да дођу у Немачку, нађу стан, па тек онда крену у потрагу за послом. Такође се помињу и разне могућности преквалификације и лакшег нострификовања диплома из других земаља.

Плате за дефицитарна занимања

На насловницама немачких часописа могли су се прочитати наслови који говоре о дубини проблема недостатка радника у многим секторима. „Шпигл“је писао: „Никада пре у Немачкој није било толико упражњених радних места као данас“. То су уобичајени послови којима се људи из ових крајева тамо баве: разни занати, грађевинарство, угоститељство, медицина, логистика, али и бројна друга нискоквалификована занимања и физички послови. Посао уградње грејних система је последњи који „искочио“ као делатност у којој ће током 2024. године бити потребно око 60.000 радника!
Сви дефицитарни послови су добро плаћени у односу на зараду која се може добити за исти посао у земљама западног Балкана. Према неким подацима, плата медицинске сестре достиже вредност и више од 4.500 евра, а неговатеља од 1.500 - 3.651 евра. Зидар може месечно да заради око 5.000 евра, оператор виљушкара је плаћен од 1.890 до 3.779 евра, а кувар више од 6.500 евра.
Фризерски занат се плаћа минимално 1.576 евра, а зарада може да нарасте до 3.240 евра. За чишћење просторија се плаћа од 1.500 до 2.849 евра, а примери оваквих плата су бројни.
У Немачкој живи више од 450.000 људи из Србије. Према подацима о приливу становништва из новембра прошле године, најбројнији су украјински мигранти, а у периоду од 2014. до 2022. највише долазака регистровано је из Румуније, Пољске, Бугарске Авганистана и Сирије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала