- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Патријарх у Бањалуци: Дочекали га епископ Јефрем и Додик /фото/

Пратите нас
Патријарх Порфирије посетио је Храм Свете Тројице у Бањалуци, а у Владичанском двору примили су га председник Републике Српске Милорад Додик и епископ бањалучки Јефрем.
Сусрету је присуствовао и епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.
Обнова и изградња православних храмова помаже духовну обнову православне заједнице, где год се она налазила, јер храмови представљају душу сваког насеља, порука је са овог сусрета.
Патријарх Порфирије је истакао да реалност љубави Божије према човеку постаје нада, вера и реалност, те бића чини достојним вечности.
„Отуда смо се сабрали духовним поводом у Републици Српској на више страна и имали благослов да се сретнемо овде код владике у духу, љубави и радости празника Васкрсења Христовог. Молећи се Богу да Господ подари свим људима који овде живе мир, радост, међусобно разумевање сваком човеку и његовој породици“, рекао је патријарх Порфорије.
Искористио сам прилику да му пожелим добар боравак и да кажем да је народ Српске верујући, да је посвећен Српској православној цркви, изјавио је Додик након што се у Владичанском двору у Бањалуци састао са патријархом Порфиријем и владикама бањалучким Јефремом и бихаћко-петровачким Сергијем.
Додик је нагласио да се у овом тренутку гради око 50 храмова, што говори о томе да то народ и жели.
„Наша сарадња је добра. Увек је стабилно друштво и наша српска национална заједница тамо где власт и Црква немају неки посебан проблем, где заједнички делују на томе да очувају мир и стабилност“, рекао је Додик, преноси РТРС.
Патријарх Порфирије претходно је у Мркоњић Граду освештао обновљени Храм Рођења Пресвете Богородице који је тешко оштећен у последњем рату 1995. године, када га је гранатирала хрватска војска.
Обраћајући се верницима у Мркоњић Граду, патријарх Порфирије је истакао да је многоструко благословен њиховом љубављу и вером и обрадован чињеницом да се налази у овом граду препуном светиња и молитви.
Патријарх је током посете поручио да тамо где је Србин везан црквом и вером, он зна ко је, коме припада и има свој православни систем вредности.
Српски патријарх је указао да као што је човек без душе утвара, тако је и заједница, народ или место без храма утвара или леш.
Он је дочекан синоћ испред Храма Рођења Пресвете Богородице, где је служена доксологија њему у част, а потом и вечерње богослужење.
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
ДРУШТВО
Патријарх Порфирије освештао обновљени храм у Мркоњић Граду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала