- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Од наци симбола до змија и змајева – ово су забрањени фудбалски дресови /фото/

© CARLO HERMANNЕдин Џеко, Интер
Един Џеко, Интер - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Забрањени фудбалски дресови. Да, постојали су током историје наше омиљене игре и ово је прича о њима. Од нацистичких симбола, преко сујеверја и крстова, све до змија и змајева. Сваки дрес има своју необичну причу.

Политички скандал

У сезони 1992/93. Фиорентина је желела да игра у бело-љубичастој комбинацији која је имала занимљиве облике при врху. Дрес је изгледао уобичајено и нико није голим оком примећивао разлику све док нису мало боље погледали.
И угледали неколико свастика, што је био један од нацистичких симбола. Када су се навијачи побунили против овога, дизајнери Лотоа и Фиорентина су покушали да се оправдају тврдећи да је ово само глуп несрећан случај.
Али још један податак је био везан за овај дрес. Оснивач Фиорентине Луиђи Рудолфи био је члан Мусолинијеве Националне партије фашиста. Фиорентина је у спорном дресу одиграла четири утакмице, а онда је он уклоњен са тржишта и замењен скроз белом варијантом.

Када Ферги побаца дресове током утакмице

У сезони 1995/96. Манчестер јунајтед је гостовао Саутемптону у финишу сезоне, четири утакмице пре краја шампионата. У то време обезбедили су шампионску титулу и били у серији од 11 победа на последњих 12 мечева. Јунајтед је играо у сивим дресовима и на полувремену губио са 3:0 од тоталног аутсајдера.
Када су играчи ушли у свлачионицу тренер Алекс Фергусон их није критиковао због резултата већ им наложио да поскидају сиве дресове и баце их у смеће. „Црвени ђаволи“ су у наставку истрчали у плаво-белим дресовима, а Фергусон објаснио своје незадовољство овако:
„Играчима се није свидела сива гарнитура. Нису могли да разликују један другог на терену. Рекли су да им је тешко да примете саиграча на великој раздаљини. Није све то имало никакве везе са сујеверјем“, рекао је Фергусон.
ФА Енглеске је казнио Манчестер јунајтед са 10.000 фунти због промене дресова на полувремену, али Фергусона то није заболело:
„Ово је најбоље потрошених 10.000 фунти“, одговорио је легендарни стручњак.
Иначе, у контроверзним сивим дресовима Јунајтед је играо те сезоне четири пута, једном је ремизирао, а изгубио у три наврата.

Барсина игра с белим дресовима

Пред почетак сезоне 2019/20. Најки је представио нови бели дрес Барселоне на коме је главни елемент био крст Светог Ђорђа који се на лази и на грбу каталонског клуба. Идеја дизајнера је била интересантна, дрес је изгледао лепо... Али је управа Барселоне забранила дрес тврдећи да је исувише сличан белом дресу Реала из Мадрида.
Заборавили су Каталонци тада да је њихов тим у прошлости играо већ у скроз белим дресовима. Током 1978. генерација Јохана Кројфа је носила аутентичне беле дресове и тада није било проблема.
Ипак, недавно су Каталонци опет променили мишљење па је једна од комбинација у сезони 2022/23. опет беле боје.

Морали да обришу змију са дреса

Прошле године Интер је морао да сакрије главни елемент на својој резервној варијанти на мечевима Лиге шампиона. Дрес Нероазура красила је змија Бишоне, симбол града и клуба са „Ђузепе Меаце“. Према осмишљеном дизајну била је увијена око леђа и стомака, сасвим кул идеја, али не и по мишљењу УЕФА.
Интер је био натеран да обрише змију која је била јединствени детаљ. По правилима УЕФА, клубови не смеју да користе графике и декорације на својим дресовима. То је Интеров резервни дрес учинило досадним, али барем у Серији А милански клуб је могао да игра у првобитно дизајнираној варијанти.

Не може се у прслуцима на Мундијал

Године 2002. Камерун је освојио Куп афричких нација трећу годину узастопно и то на најнеуобичајени начин. Њихови дресови нису имали рукаве.
Врућина на „црном континенту“ условила је да дизајнери Пуме посегну за занимљивим решењем које је учинило Камерун посебном селекцијом у сваком погледу.
ФИФА међутим није била одушевљена идејом и решењем па је забранила ове дресове. Представник светске куће фудбала је био бесан на Камерунце:
„Ово нису дресови, ово су прслуци“, рекао је Кит Купер.
Због тога је Камерунцима на Мундијалу у Јапану 2002. било забрањено да играју у дресовима без рукава уз образложење да немају где да ставе званичне печеве турнира.
На крају се нашло решење са танким црним рукавима, али ови дресови Камерунаца нису имали везе са оним аутентичним у којима су покорили Африку годину раније. Нису могли ништа.

Понижење Француза у свом дворишту

На Европском првенству 2016. француски тим је имао другу гарнитуру осмишљену од стране Најкија у бојама француске заставе. Међутим, испоставило се да правила УЕФА не дозвољавају клубовима да играју у дресовима са рукавима различитих боја.
Због тога је Најки изашао са новом верзијом која је слична као први дрес репрезентације Енглеске, историјског непријатеља.
Није било времена за креирање нечег јединственог, Французи су морали да играју Европско првенство у свом дворишту у простим дресовима.

Кад Си Ђинпинг каже - не

Пре четири године Фудбалски савез Кине је презентаовао леп црно-златни дрес, који су локалне власти забраниле. Забрана је уследила након што је продаја увелико почела, па су многи успели да се домогну овог дреса.
„Кина има богату фудбалску културу. То смо желели да покажемо са нашим последњим дизајном. Змај је присутан на грубу националног тима, а рукави представљају његов дах“, објаснио је главни дизајнер Најкија Пит Хопинс.
Међутим, нико из врха власти Кине до данас није дао објашњење зашто је овај дрес забрањен.
Енглеска и Русија - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
СПОРТ
Велика победа Русије – дан када је Холанђанин пустио „летећег џина“ да згази Енглезе /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала