Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Никада нећемо допустити“: Петковићева порука „окупационом гаулајтеру Куртију“

© Sputnik / Лола ЂорђевићДиректор Канцеларије за КиМ Петар Петковић
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Очигледна намера Аљбина Куртија је да насиљем и једностраним деловањем суштински промени ситуацију на терену и тако досадашњи ток дијалога о нормализацији учини ирелевантним, али, нека Курти добро запамти да му то никада нећемо допустити, рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.
Аљбин Курти није властан да нешто дозвољава или не дозвољава када је реч о Заједници српских општина, јер њене надлежности и начин на који треба да буде формирана дефинисани су кроз четири бриселска споразума из 2013. и 2015. године и ту не постоји никакав простор за арбитрарност, наводи Петковић.
„Курти или није читао документе потписане у Бриселу, или се прави да не разуме шта је у њима написано. Први бриселски споразум, План примене споразума о нормализацији односа, Делокруг рада и мандат Управљачког тима и Општи принципи за формирање ЗСО су веома јасни споразуми, који прецизирају све обавезе које стоје пред Приштином“, каже Петковић.
Он додаје да Курти нема никаквог основа да иступа са својим произвољним жељама и погледима по овом питању.
„Његов посао је да спроведе потписано, под условом да прво научи како се споразуми зову, кад су потписани и шта у њима пише. Све остало је само покушај опструкције процеса нормализације односа Београда и Приштине, а из свега што Курти говори и чини проистиче да он за тај процес уопште није заинтересован“, каже Петковић.
„Очигледна намера Аљбина Куртија је да насиљем и једностраним деловањем суштински промени ситуацију на терену и тако досадашњи ток дијалога о нормализацији учини ирелевантним. Али, нека Курти добро запамти да му то никада нећемо допустити! Зато и овом приликом још једном позивамо међународну заједницу да обузда окупационог гаулајтера Куртија, како стабилност региона не би била непоправљиво нарушена“, истиче Петковић, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СРБИЈА
Курти: ЗСО неће добити извршна овлашћења
Грачаница билборд - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СРБИЈА
Дачић: Без ЗСО нема имплементације ни других делова договора
Кфор на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
СРБИЈА
Нови маневар Куртија да легализује отимачину српске имовине и – протера Србе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала