- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шта је папа говорио у Мађарској

© AP Photo / Vincenzo Pinto/PoolПапа Фрања са новинарима у авиону
Папа Фрања са новинарима у авиону - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Папа Фрања је рекао да би желео да се састане са руским православним патријархом Кирилом.
„Са патријархом Кирилом сам разговарао само једном након почетка рата, 40 минута… Састанак са Кирилом, који је требало да одржимо у Јерусалиму (јуна прошле године), одложен је због рата, али треба да се одржи“, рекао је поглавар Римокатоличке цркве на конференцији за новинаре на путу из Мађарске, где је био у апостолској посети.
Папа је истакао да везу са руским патријархом одржава преко митрополита Антонија, који је нови шеф одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије.
У међувремену, председник Светске уније старовераца Леонид Севастјанов рекао је Спутњику да је папа Фрања позвао обе стране да одустану од сукоба и изразио спремност да помогне у организацији преговора.
„Папа Фрања позива стране у украјинском сукобу да напусте своје офанзивне покушаје и седну за преговарачки сто. Жеље страна се могу остварити само за преговарачким столом, а немогуће – на бојном пољу... Он (Фрањо) је спреман, ако буде жеље, да у било ком тренутку пошаље своје преговараче у Кијев и Москву да помогну у покретању преговарачког процеса“, рекао је Севастјанов.
Фрањо је први поглавар Римокатоличке цркве који је одржао састанак са патријархом након црквеног раскола 1054. године. То се десило у фебруару 2016. на Куби. На њему је потписан заједнички документ којим су утврђени правци развоја дијалога између Римокатоличке и Руске православне цркве.

Коригована верзија претходно објављеног текста.
Папа Фрања у авиону на повратку из Будимпеште - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
Специјална операција у Украјини
Папа: Ватикан је укључен у тајну мировну мисију у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала