- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Потрага за скривеним благом у Русији: Легенде, проклетства и ритуали

CC0 / / Сандук са благом
Сандук са благом - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Стари новчићи, витешки оклопи, накит, повеље на брезовој кори — постоје различита блага која су сакрили пирати, аристократе и многи други. О њима сведочи велики број легенди, међу којима су неке веома драматичне и мистичне.

Ритуали и обреди

Археолошке ископине не доносе увек радост и богатство, јер се благо скривало уз ритуале како га никада не би пронашли.

„Постоје и правила за људе који траже благо – како да се понашају и облаче, не смеју да се шале и смеју јер ће их несрећа сустићи“, рекли су Спутњику у Државном историјском музеју у Москви.

Драгоцености су се криле и у периоду револуција и грађанског рата. Чувале су се кованице, драгоцености и оруђе за рад.
У Музеју Кремља су навели да су у Русији прве монете настале у другој половини XIV века.

Проклето злато Кубањи

Највеће античко благо је на територији Сочија, из V века пре наше ере, а пронашао га је археолог Андреј Чамкин крајем 1990-их.
Гвоздени шлем, амблеми од златне фолије, украшене сребрне посуде су ретки предмети.
Легенда каже да је трагач за благом илегално продавао мале делове, а убрзо су га и ухапсили. Касније се убио у својој шупи. Затим му је сестра убијена и мајка је умрла. Становници су почели да говоре о проклетству блага. Сматрају да то благо кошта више од милион долара. Данас се Мзимтинско благо чува у Уметничком музеју у Сочију.

Дворска блага

Аристократе су, пре него што су емигрирале, криле драгоцености на имањима у нади да ће се вратити.
Пре неколико година су на имању Наришкина у центру Санкт Петербурга пронашли тајно скровиште. У XVIII веку је то била кућа прадеде Александра Пушкина Абрама Ханибала, затим га је купио кнез Василиј Наришкин и тражио од архитекте Гедика да га преуреди.
Тамо се налазило око две хиљаде предмета из периода XIX-XX века, сервиси за ручавање, производи познатих руских и европских јувелира (Сазикова, Овчиникова, Хлебникова, Фаберже, Кејбела), који су били упаковани у новине од јуна до септембра 1917. године. Од тада их нико није пронашао.
Основни део тог блага се налази у Константиновском дворцу. Прича се да га чувају неке тајне силе, да о њему нико није ни знао.
Према легенди, сестра трговца је спречавала изградњу имања Рукавишњикова у Нижњем Новгороду и одбила је да напусти стару дрвену брвнару, али је брат инсистирао. Према предању, њен дух лута ходницима и чува благо. Ко се усуди да пронађе и изнесе драгоцености из куће, мораће да се суочи са бесним духом.
Према другој верзији, Рукавишњикови су направили читав низ тајних просторија, где су чували породичне реликвије. Њих, наводно, чувају три привиђења. Кажу да је 1930-их година било могуће да се фотографишу духови, на једном снимку се виде три сенке, могуће је да су то некадашње слуге које чувају драгоцености.

Пољска вештица

У Коломну су у стара времена улазили преко Петничке капије. У случају опасности су били затворени двоструким вратима, између којих су биле металне решетке. Марина Мнишек је наредила да се скину како би пољска војска ушла у Коломну. А када је напуштала град са опљачканим драгоценостима, узела је врата од куле.
Значајан део богатства сакривен је у јами, 25 километара од села Богородско. На врху су ставили капију и посули је земљом. Сматрали су да је Мнишек вештица, да је проклела благо како га нико не би открио.
Локално становништво тврди да трагачи за тим благом увек нестају без трага.

Кинеско благо

Када су освајали Приморје, досељенике су веома узнемирили кинески пирати - хонхузи. Они су нападали, пљачкали, а затим се крили и одлазили на брзим чамцима. Нападали су бродове и узимали робу. Говорило се да су пирати утапали заробљенике у море и на тај начин приносили жртве Црном змају.
Живели су на острвима која се сада називају Руско и Попова, недалеко од данашњег Владивостока. Кинези су пљачкали вековима и много драгоцености узели. Према легендама, њихово злато се још увек налази тамо, док се не нађу храбри људи који ће га пронаћи.
Британски археолог Хауард Картер испитује Тутанкамонов саркофаг - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Тамо је још много блага“: Научници и даље трагају за највећом тајном Тутанкамона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала