- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Раст производње у Америци у априлу благо изнад очекивања

© Sputnik / Брайан Смит / Уђи у базу фотографијаЊујорк
Њујорк - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Индекс менаџера набавке (ПМИ) за амерички сектор производње порастао је у априлу на 47,1 поен у односу на претходни месец, када је износио 46,3.
Раст ПМИ је већи него што су очекивала тржишта, која су претходно проценила априлски раст на 46,8 поена, саопштио је данас амерички Институт за управљање снабдевањем (ИСМ).
ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности.
Упркос расту овог индекса у априлу, ПМИ се у САД већ пети месец заредом налази на нивоу испод 50, тако да је економска активност у производњи у САД и даље у паду.
Пре овог периода је ПМИ 30 месеци био на вредностима изнад 50, што значи да се америчка производња две и по године налазила у стању експанзије.
Контракција је у априлу ублажена у области производње-48,9 поена у односу на мартовских 47,8, као и у области нових поруџбина, где је забележено 45,7 поена, за 1,4 поена више него у марту.
Ниво запослености износи 50,2 поена, што значи да се овај индекс стабилизовао након мартовских 44,3 и двомесечног пада, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала