- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сирија почиње да се припрема за повратак избеглица

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПредграђе Дамаска у близини кампа палестинских избеглица Јармук
Предграђе Дамаска у близини кампа палестинских избеглица Јармук - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
Пратите нас
Сирија под окриљем УН почиње да припрема територију и услове за повратак избеглица које су отишле из земље током 12 година грађанског сукоба, наводи се у изјави министара спољних послова Јордана, Египта, Саудијске Арабије, Ирака и Сирије.
„Сиријска влада ће, у координацији са одговарајућим организацијама Уједињених нација, почети да утврђује које су услуге потребне у областима повратка избеглица, узимајући у обзир допринос арапских и међународних страна, уз објашњење мера које ће бити предузете да се олакша њихов повратак, укључујући и општу амнестију“, наводи се у изјави.
Осим тога, сиријска влада ће заједно са међународном заједницом и УН предузети мере за унапређење инфраструктуре потребне за повратак избеглица у места боравка, конкретно, биће изграђене нове школе, болнице, зграде и отворена радна места. Сирија се обавезала да ће предузети исте кораке у односу на интерно расељена лица.
Министри спољних послова Јордана и Сирије су се, као пробни корак, договорили да обезбеде услове за повратак хиљаде сиријских избеглица.
Министри су се такође након састанка у јорданској престоници Аману договорили да раде на што скоријем обнављању рада уставног комитета Сирије у Женеви, додаје се у заједничкој изјави.
„Шефови спољних послова Јордана, Саудијске Арабије, Ирака и Египта истакли су приоритет окончања кризе (у Сирији)... кроз политичко решење које ће сачувати јединство, сложност и суверенитет Сирије, задовољити тежње њеног народа и ослободити га од тероризма“, истиче се у саопштењу које је објавило јорданско Министарство спољних послова.
Министри су договорили и дневни ред будућих разговора који ће обухватити хуманитарну, политичку и безбедносну ситуацију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала