- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Алармантно стање: Срби у Федерацији БиХ попут Срба на КиМ - на удару због ћирилице, светиња...

© Flickr / Bert KaufmannМостар
Мостар - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Срби у Федерацији БиХ и однос према њиховој имовини и светињама може се упоредити са животом и положајем Срба на Косову и Метохији, речи су Ђорђа Радановића, председника Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, поводом најновијег напада на Србе у Мостару и скрнављењу спомен плоче Србима убијеним на Мали Божић у селу Јелачићи.
У једном дану у Федералном делу Босне и Херцеговине нападнута су два младића из Земуна, која су боравила у Мостару због спортског догађаја, јер су на себи имали мајице са ћириличним натписом имена свог града, а спомен-плоча постављена у знак сећања на 24 српска борца и цивила убијена у селу Јелачићи код Кладња, поново је оскрнављена - пети пут од постављана 2011. године.

Све учесталији напади на Србе у Федерацији БиХ

Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, за Спутњик каже да тешко да прође неколико дана а да се неко недело над Србима који живе у Федералном делу БиХ - не деси.
„Размак између инцидента је у просеку седам дана. Ми вршимо евиденцију тих напада и у току прошле године је било 62 напада на Србе и на православне објекте, где је било и физичких напада, и напада на њихову имовину,“ каже наш саговорник.
Месец који је за нама је по Србе у овом делу БиХ, додаје наш саговорник, заиста био изузетно лош, када је реч о безбедности њиховог живота и имовине.
„Имали смо и убиство које је нерасветљено у Општини Калесија. Убијен је Србин – повратник… О броју оскрнављених православних гробаља широм Федерације готово је илузорно и причати. Ево, и случај младића из Земуна и спомен-плоча у Кладњу која је само у последњих годину дана два пута оскрнављена, су вам најсвежији пример“, напомиње Радановић.

Положај Срба у Федерацији БиХ као Срба на КиМ

Према његовим речима, бројно, Срби у Федерацији су сведени на ниво статистичке грешке, и фактички им је забрањено ћирилично писмо и упражњавање верских обреда, а о запошљавању и људским и политичким правима да и не говоримо.
„Знам колико Срби на Косову и Метохији живе тешко и колико су угрожени и могу вам рећи да Срби у Федерацији живе и осећају готово исто“, напомиње наш саговорник.
Радановић додаје да редовно обавештавају о свим инцидентима све федералне, кантонске и општинске службе али да се нико не занима за то, што је како каже случај и са међународним организацијама за заштиту људских права.
Наш саговорник је указао и да осим ћирилице, говор екавицом у ФБиХ може бити узрок непријатних ситуација, а апеловао је на грађане Србије који долазе у ФБиХ, нарочито у мање градове, да буду опрезни и што мање излажу возила са српским регистарским ознакама јер је општа појава од 1995. године да су ти аутомобили на удару вандала.
Споменик жртвама злочина на Казанима - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2023
РЕГИОН
Награда за јаме на Казанима: Злочин над Србима – богоугодно дело за Сарајево
Бошњачке заставе на протесту у Сарајеву, 4. маја 2018. године  - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2022
РЕГИОН
Ниједан Србин у кантону није мирно спавао: Ратне заставе у Сарајеву уливају страх у кости
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала