Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ: Погледи о ЗСО су удаљени, Срби да се врате у институције

© Фото : audiovisual.ec.europa.eu/PrintscreenЖозеп Борељ
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ рекао је после састанка Београда и Приштине у Бриселу да ситуација на терену указује да може да дође до подривања договореног. Он је апеловао на проналажење решења и враћање Срба у институције.
„Налажење и идентификација несталих није лако за споразум, али успели смо. Не треба то да политизујемо због породица које су дуго патиле. Крајње је време за завршно поглавље“, рекао је Борељ поводом усвајања Декларације о несталима у Бриселу.
Борељ је говорио и о нацрту Статута Заједнице српских општина (ЗСО).
Он је казао да је друга ствар да је предузет симболично важан корак ка успостављању ЗСО, нечега што је договорено пре 10 година.
„Управљачки тим састављен од косовских Срба је коначно представио први нацрт, што није финални, али то је почетна тачка за разговор о статуту о ЗСО. То је у складу са чланом 7 и представља важан део договора. Овај нацрт је стављен на сто. Премијер Курти је рекао своје виђење заштите српске заједнице на Косову, а погледи обе стране су удаљене поводом ЗСО. Нисам очекивао ништа друго", рекао је Борељ.
Он је додао да, иако стране имају дијаметрално различите ставове о ЗСО, ово представља добар почетак за преговоре.
С тим у вези позвао је обе стране на конструктиван приступ преговорима, у доброј вери и спремности на компромисе.
Рекао је да постоји пуно примера у Европи за такво удружење, а да ће ЕУ помоћи да се у том процесу пронађе коначно решење.
Последња тема данашњег састанка, додао је, није била тако позитивна, а то је био разговор о ситуацији на северу Косова после избора.
„Изразио сам још једном нашу огромну забринутост због ситуације на северу Косова после избора са веома малом излазношћу. Ти избори због те мале излазности не нуде дугорочно политичко решење, напротив имају потенцијал да воде ка ескалацији и минирају примену споразума из Охрида. Надам се да нико не жели да дође до ескалације“, подвукао је он.
Борељ је рекао да постоји велики ризик од ескалације и да је зато позвао обе стране на изналажење решења које би омогућило повратак косовских Срба у институције које су напустили у новембру прошле године.
Истакао је да није само он забринут, већ да су оба лидера признала да је ситуација на терену тешка, и да су потребне озбиљне мере да се спречи ескалација.
Истовремено је изразио жаљење што стране нису биле спремна на договор.
„Плашим се да ћемо се суочити са критичном ситуацијом, иако се надам да до тога неће доћи“, рекао је Борељ.
Истакао је да добре вести показују јасан пут напретка, подсећајући да је напредак директно повезан са европском будућности како Србије, тако и Косова..
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Вучић из Брисела: Приштина не жели ЗСО, дошли смо до зида /видео/
Показивање прстом на текст споразума - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Шта стоји у Вучићевом писму приложеном уз Декларацију усвојену у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала