- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Централна банка Аустралије неочекивано подигла каматну стопу

CC0 / Pixabay / Калкулатор
Калкулатор - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Централна банка Аустралије РБА подигла је референтну каматну стопу у мају за 25 базних поена, на 3,85 одсто, наводи се у данашњем саопштењу банке.
Тржишта су прогнозирала да ће референтна каматна стопа остати на истом нивоу као и у априлу, односно да ће износити 3,6 одсто.
Банка за новчане резерве Аустралије (РБА) је за годину дана 11 пута подигла референтну каматну стопу, а позајмљивање новца је сада најскупље од априла 2012. године.
Централна банка Аустралије је овај корак образложила потребом да се обузда инфлација од седам одсто, која је упркос постепеном смањивању и даље сувише висока.
РБА сматра да се ће бити потребне године да се инфлација у Аустралији сузбије на жељени ниво и процењује да ће у 2023. стопа инфлације износити између четири и 4,5 одсто, док ће се средином 2025. године она смањити на три одсто.
Раст цена робе је успорен због бољег односа понуде и потражње, али цене услуга и даље расту, констатује се у саопштењу.
Незапосленост је најмања у последњих 50 година, а ситуација на тржишту рада је напета због тога што фирме у Аустралији све теже налазе раднике, додаје Централна банка Аустралије.
РБА је упозорила да ће у будућности можда бити потребна још строжија фискална политика да би се укротила инфлација у земљи и свела на ниво између два и три одсто.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала