- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ сад помаже председници Молдавије и да санкционише опозицију

© Sputnik / Evgeny Odinokov / Уђи у базу фотографијаМаја Санду
Маја Санду - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Европска унија је на захтев молдавских власти развила механизам за увођење санкција против особа које наводно дестабилизују ситуацију у Молдавији и угрожавају њен суверенитет. По оцени руских експерата, та иницијатива усмерена је против политичких противника молдавске председнице Маје Санду која жели да задржи своје место у председничкој фотељи.
Руски експерти сматрају да се ЕУ одазвала на захтев Кишињева искључиво из разлога што је Молдавија земља која спроводи антируску политику.
Према речима председнице Молдавије Маје Санду, захваљујући овој одлуци, Европска унија ће моћи да замрзне средства и забрани улазак у ЕУ људима који „подривају демократски политички процес или покушавају да сруше уставни поредак, укључујући и путем насилних акција“.
Усвајање таквих мера од стране Брисела, како каже молдавска председница, јасан је доказ да ЕУ подржава Молдавију, њен европски пут и обезбеђивање мира и стабилности у овом региону.

Санду се плаши за своју фотељу

Како каже за Спутњик Наталија Харитонова, шеф одсека за проучавање постсовјетског простора на Московском државном универзитету, молдавска председница се плаши за своју фотељу јер је њен рејтинг изузетно низак.
„Већ пола године становништво у овој земљи излази на протесте са антивладиним паролама. Санду зато жели да ојача сопствену моћ и у томе се ослања на подршку ЕУ. Следеће године су избори, али де факто предизборна кампања је већ почела. И за Санду је изузетно важно да победи на изборима. Она има циљ да максимално обезбеди свој режим“, објашњава саговорница Спутњика.
Слично мишљење дели и Владимир Жарихин, заменик директора Института земаља Заједнице независних држава. Према његовом мишљењу, председница Молдавије Маја Санду обратила се Европској унији за помоћ око развоја механизма за увођење санкција против особа које наводно утичу на дестабилизацију ситуације у земљи јер има циљ да сузбије опозицију у држави.
„Пошто су јој председничку фотељу обезбедили њени пријатељи са Запада, Санду не сме да дозволи да је са власти скине нека опозиција која сада има моћ“, констатује саговорник Спутњика.

Хоће ли ЕУ увести санкције и против Румуније

Игор Туљанцев, председник Јавног савета „За слободну отаџбину“, сматра такође да је иницијатива молдавске председнице Маје Санду усмерена против њених политичких противника.
„Председница Молдавије Маја Санду, користећи неке своје везе у Европској унији, покушава да ограничи одређене могућности опозиционим политичарима, јавним личностима, активистима и стручњацима. И у овој формулацији говори се о томе да су санкције усмерене против људи који дестабилизују ситуацију у земљи и супростављају се суверенитету земље. Међутим, половина партије Маје Санду „Акција и солидарност“ залаже се за ликидацију молдавске државности и њеном прикључењу Румуније. Поред тога, нико не доводи у питање ни то да цела политичка класа Румуније сматра Молдавију својом територијом. Значи, онда и они подлежу овим санкцијама“, констатује саговорник Спутњика.
Осим политичких противника молдавске председнице Маје Санду, ове санкције ће вероватно бити усмерене и против самог становништва Молдавије, упозорава Туљанцев.
„Режим Маје Санду је диктаторски. И сваки грађанин Молдавије може бити уврштен на ову санкциону листу...Било који бизнисмен, активиста или јавна личност. У овој ситуацији, пажња ће се обраћати на лојалност. Ако људи буду лојални, неће бити подложни санкцијама, међутим, ако буду критиковали власт, онда се већ сутра могу наћи на овом списку. Значи, сваки грађанин наше земље може већ данас да постане „злочинац“ ком могу да одузму имовину, забране коришћење банковских рачуна, као и улазак у ЕУ“, упозорава саговорник Спутњика.

Запад подржава Молдавију због антируске политике

На питање због чега Европска унија помаже Молдавији, Харитонова каже да Запад подржава молдавску државу јер ова земља спроводи антируску политику.
„Осим тога, они су уложили толико труда, времена и новца да би Мају Санду довели на власт. И учиниће све да је задрже. Они ће подржати сваку њену глупост и незакониту одлуку, само да би остала на власти. Чак на многе ствари затварају очи само зато што је Молдавија земља која се супроставља Русији“, наглашава саговорница Спутњика.
Према речима Туљанцева, Европска унија помаже Молдавији јер су Санду и партија „Акција и солидарност“ успеле да убеде ЕУ да „зли људи са Истока“ желе да наводно дестабилизују ситуацију у овој земљи.

Придњестровље – други фронт против Русије

Међутим, према речима Харитонове, колективни Запад има велике користи од Молдавије и због непризнате Придњестровске Молдавске Републике, коју сматра својим другим фронтом против Русије.
„У Придњестровљу је напета ситуација. Међутим, тамо се налазе руски мировњаци који врше своје задатке у обезбеђивању безбедности. Ипак, постоје разне провокације. И због тога се Русија држи своје некадашње тачке гледишта да ће мировњаци бити тамо док се придњестровски сукоб не реши. Али, овај сукоб се никако не решава јер Молдавци и људи из Придњестровља имају супротне ставове“, објашњава саговорница Спутњика, додајући да ипак постоји веома озбиљна опасност од војно-политичког сукоба.
Што се тиче Придњестровља, на овој територији налази се оперативна група руских трупа – она је наследила 14. комбиновану армију која је после распада СССР-а прешла под јурисдикцију Русије. Главни задаци оперативне групе су мировна мисија и заштита једног од највећих складишта муниције у Европи које се налази у придњестровском селу Колбасна, у близини границе са Украјином.
Придњестровље, у коме су 60 одсто становника Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а страхујући да ће се на таласу национализма Молдавија придружити Румунији. Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев.
Подсетимо, Европска унија је 28. априла најавила стварање механизма санкција за супротстављање покушајима дестабилизације ситуације у Молдавији, који су наводно учестали због спровођења руске специјалне војне операције на територији Украјине.
Бивши председник Молдавије Игор Додон изјавио је да су председница Молдавије Маја Санду и владајућа партија „Акција и солидарност“ главни дестабилизујући фактор у земљи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала