- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Инфографика: Шпанија направила прву подморницу

Пратите нас
Прва шпанска ненуклеарна подморница класе С-80 Плус под називом С-81 „Исак Перал“ требало би да буде предата војсци 2023. године, што ће значити да ће се Шпанија придружити елитном клубу напредних произвођача подводних пловила. Погледаjте у инфографици Спутњика детаље о новоj подморници.
Ова дизел-електрична подморница ће бити прва од четири класе С-80 Плус коју гради државна шпанска компанија „Навантија“ у бродоградилишту у Картахени за своју морнарицу.
Иако није у страшној класи нуклеарних подморница, „Исак Перал“ остаје импозантна машина и једна је од највећих конвенционалних подморница на свету. Поред других напредних технологија које уграђује, издваја се по свом погонском систему независном од ваздуха, који користи биоетанол за производњу водоника, који се у комбинацији са кисеоником користи за производњу енергије и ваздуха.
Још један аспект вредан пажње је могућност лансирања крстарећих ракета "томахавк" и противбродских ракета "харпун" из торпедних цеви.
Подморница је 30. марта извршила свој први статички зарон у водама поморске базе Ла Алгамека насупрот ронилачком центру шпанске морнарице у Картахени.
Овај статички зарон је омогућио да се провери депласман подморнице, да се утврди бочна и уздужна стабилност и други параметри. То је део основних фаза обезбеђивања сигурности при изградњи и тестирању програма подморница С-80 и спроводила се након пливања у надводном положају и пре пливања у подводном положају.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала