Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Небојша Човић: Неки мисле да Србију провокацијама могу да натерају да промени уравнотежену политику

© Sputnik / Радоје ПантовићНебојша Човић
Небојша Човић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Простори КиМ и БиХ, односно Републике Српске су места на којима Србија може да буде испровоцирана како би променила уравнотежену политику коју посебно добро води последњих годину дана - то може да изазове веома озбиљне импликације и инциденте, упозорава бивши вицепремијер Србије Небојша Човић.
Појединци, како каже Човић, једва чекају такву провокацију како би то искористили да нас хомогенизују са политиком ЕУ па чак и по систему окупације.
Човић у емисији „Од четвртка до четвртка“ коментарише и недавно гласање у Комитету министара да се захтев тзв. Косова за пријем у Савет Европе проследи у даљу процедуру Парламентарној скупштини те организације. За то су гласале 33 земље, седам је било против, а пет уздржаних док Јерменија није гласала.

Украјина сече грану на којој седи

Није сада време, истиче наш саговорник, да се причају приче типа - „да смо увели санкције Русији, не би било Савета Европе,“ јер је то политика силе и свршеног чина. Он наглашава да је једино Русија могла да заустави нешто у том европском телу, али како ни она није више у њему, није могло ништа да се уради. С друге стране, западна страна која нас „саветује“ спремна је да предузме неке додатне кораке и мере, додаје Човић, подсећајући да је Србија уведена у инвестициону зависност управо од тих земаља.
„Прави се опасан преседан, јер у СЕ чланица може да буде само држава, а не територија. Дошли смо до тога да Украјина тиме што је била уздржана заправо гласа за Косово у СЕ вероватно због тога што нисмо увели санкције Русији али не схватају да секу грану на којој седе. Грчка је изненађење али не смемо да заборавимо да Америка има технику да нас натера да нешто прихватимо управо од историјских пријатеља. Тако је било и са француско-немачким планом за Косово, а ево сада је на ред дошла и Грчка. Па само пре неколико недеља њихова председница била је у Београду и заклињала се на непромењен став о јужној српској покрајини. Нема ту историјских пријатељстава, ту се емоције искључују, гледају се само државни и национални интереси,“ рекао је некадашњи потпредседник Владе Србије.

Одлука о Косову у УН немогућа док су тамо Русија и Кина

Наш саговорник не искључује могућност да би ситуација из Савета Европе могла да се преслика и на Уједињене нације поготово ако се узме у обзир да Приштина годинама уназад тражи да се са простора Косова и Метохије повуку Кфор и Унмик. „Међутим, о томе одлуку може да донесе Савет безбедности, а такве одлуке неће бити могућа све док су тамо Русија и Кина. Такође, траже и да се извештаји о стању у јужној српској покрајини прореде како би могли да раде шта желе. Пошто се води политика свршеног чина, могуће је свашта али се ризикује да Уједињене нације више не постоје. Није моје да било кога плашим али је то реална опасност с обзиром на количину острашћености да се држи нечија страна по сваку цену. У овом случају до последњег Украјинца, а чини ми се и шире,“ рекао је Човић.

Неморално да Запад коментарише слободу медија

Што се тиче притисака Европског парламента на Србију да усклади спољну политику, односно да уведе санкције Руској Федерацији и забрани рад Спутњика и РТ Балкан, Човић каже да ће нам све бити јасно само ако погледамо извештаје западних медија о Украјини. Неморално је, додаје он, да они коментаришу слободу медија и владавину права.
„Није корупција измишљена на Балкану, а и ако је има за две нуле је мања него код њих. Нисам за увођење санкција никоме па ни Русији али морамо да схватимо да Аљбин Курти није западна сметња, већ агент. Он ради на принципу провоцирања Београда, да бисмо изашли са емоцијама на чистину како би ушли у сукоб с НАТО. Реално, Алијанса јесте јача али гледајући све ово што се дешава у Европи ја не знам ко би ту био јачи. Сваки дан је све већа забринутост од ескалације конфликта,“ рекао је он.
Европа, подвлачи он, није Европа без Русије и ко то не схвата је у великом проблему. С аспекта економије нема више јефтиних енергената, неће их бити, каже Човић и додаје да то није за радовање, већ за велику бригу, због тога и треба да се запитамо има ли четири или пет нормалних лидера у свету да зауставе ово у шта се крећемо великом силом.
Застава са контурама Косова и Метохије у бојама српске тробојке - Sputnik Србија, 1920, 23.04.2023
СРБИЈА
Није реч о неразумевању: Запад је свесно посвећен гажењу српских интереса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала