Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скандал у Бриселу: Курти вређао жене само зато што су Српкиње /видео/

© Фото : РТС/снимак са екранаДанијела Вујичић
Данијела Вујичић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Координаторка Управљачког тима за израду Статута Заједнице српских општина Данијела Вујичић пренела је да је тим имао свега 30 минута, колико је предвидела ЕУ, за представљање нацрта, и да су све време Аљбин Курти и Бесник Бисљими добацивали и били безобразни.
„После пет година имали смо могућност да представимо нацрт Статута ЗСО. Поред уводног обраћања које сам имала, имали смо свега 30 минута колико је ЕУ предвидела. Било је немогуће за 30 минута да представим 67 чланова и девет поглавља, али кроз презентацију сам успела да изнесем то. На делегацији је сада велики посао да члан по члан ишчита и да стране дају одређене примедбе“, објаснила је она у изјави новинарима у Бриселу, након што је тим представио нацрт.
Казала је да је, заједно са колегиницом Беловић, доживела велику непријатност на том састанку.

„Да није било Александра Вучића настао би хаос. Све време су Курти и Бисљими добацивали, обраћали се подругљиво и безобразно, са ниподаштавањем и омаловажавањем. Председник Вучић је на то реаговао бурно“, додала је Вујичић.

Пренела је да их је, приликом уласка у салу, председник Србије поздравио са „где сте моје Српкиње са Косова и Метохије“, након чега је „настао хаос“, јер су Курти и Бисљими питали зашто користи термин Косово и Метохија, пошто то није део Србије.
Такође, указала je да је на Управљачки тим вршен огроман притисак у последње две недеље и да „пуне ступце и насловне стране албанских медија“ како тим не жели сарадњу.
Указала је да Вучић није улетео у свађу да их заштити као жене пре свега, не би било могућности да изнесу напорни рад који су уложили у нацрт Статута.
Објаснила је да је на Статуту рађено четири месецa, од априла 2018. до августа 2018, и да су тада консултовани градонaчелници свих општина, председници скупштина, академска јавност, експерти из области економије, здравства, социјалне заштите.
„Наши оквири су били да у нацрт Статута уврстимо четири споразума договоренa у дијалогу. Они нису хтели ни то смирено да слушају. Да би статут добио на значају морају да испуне прво Споразум о принципима нормализације односа, па онда План о имплементацији да би могао да заживи и да буде део правног поретка“, нагласила је она.
Указала је да је требало да се уради План имплементације, а обзиром да је ЗСО суи генерис мораће да примене План имплементације, други споразум који је уско везан са првим који се тиче принципа нормализације односа Београда и Приштине.
„Стриктно смо се држали оквира. Статут је одличан“, подвукла је она.

Петковић: Заштитили смо интересе Србије

Пре усвајања Декларације о несталим особама, разјашњене су важне ствари у вези са термином који се помиње у декларацији, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Он је у изјави за новинаре рекао да је усвојени текст Декларације претходно усаглашен на техничком нивоу.
„Оно што је важно то је да је пре усвајања текста декларације приложена и изјава коју је потписао председник Александар Вучић, где су разјашњене важне ствари у вези са термином који се помиње у Декларацији о несталим особама. Ова изјава потврђује да смо заштитили интересе државе Србије када је реч о овом питању“, рекао је Петковић.
Он је истакао да Србија више од две године инсистира на усвајању ове декларације.
„Све време Приштина врши опструкцију и не жели да се договоримо јер инсистира на термину „присилно нестали“ који је правни конструкт, односно термин који је дефинисан у тачки 2. Међународне конвенције о присилном нестанку, а намерно су инсистирали на термину да би Приштина могла да се позива на то и да тражи одговорност Београда када је реч о присилном нестанку. То је у овој изјави јасно подвучено“, рекао је Петковић.
У текст декларације, како наводи, ушао је термин „нестали под принудом“.
„То није правни конструкт и не укључује било какву одговорност државе Србије у правном смислу, већ указује само на околности под којима је одређена особа односно лице нестало“, истакао је Петковић.
Директор канцеларије за КиМ је подсетио да се још увек потражује 1.621 лице које се води као нестало, од чега је 568 српске националности и додао да је то хуманитарно и цивилизацијско питање - да се коначно утврди пуна истина.
„Поступили смо по свим захтевима Приштине, ископали 23 локације у централној Србији, а Приштина не поступа по налозима Београда за девет локација где се налазе Срби“, навео је Петковић и додао да се наставља разговор о Статуту ЗСО.
Дијалог Београда и Приштине у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Састанак у Бриселу: Усвојена Декларација о несталима, представљен нацрт Статута ЗСО
Дијалог Београда и Приштине у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Шта пише у Декларацији о несталим лицима која је усвојена данас у Бриселу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала