- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Отац вештачке интелигенције“ дао отказ Гуглу: Могућ сценарио из кошмара

CC0 / / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
"Отац вештачке интелигенције" Џефри Хинтон поднео је отказ у компанији Гугл да би могао да слободно да прича о ризицима везаним за вештачку интелигенцију.
Когнитивни психолог и информатички научник деценијама је радио на неуронским мрежама и "дубоком учењу" и сматра се да су његова истраживања допринела развоју сервиса као што је ЧетГПТ, преноси Њујорк тајмс.
Хинтон је изјавио да сада жали због посла који који је обављао на развоју вештачке интелигенције.
Према његовим речима, ризици везани за четботове су "прилично застрашујући" и постоји могућност да вештачка интелигенција ускоро буде паметнија од људи.
"У овом тренутку видимо да системи као што је ГПТ-4 превазилазе човека по нивоу општег знања и та разлика је велика. Што се тиче способности расуђивања, није толико добар, али очекујемо да ће ускоро постати све бољи", додао је Хинтон.
Према Хинтону, неки од "злонамерних играча" би могли да роботима дају могућност да стварају сопствене циљеве, што он оцењује као "сценарио из кошмара".
"У неком тренутку, циљеви АИ би могли да постану нешто налик- желим да имам више моћи", навео је он.
Људска интелигенција се, према његовом мишљењу, значајно разликује од вештачке интелигенције.
"Ми смо биолошки системи, а ово су дигитални и главна разлика је у томе да постоји много копија истих модела света. И све те копије могу да уче одвојено, али да своје знање деле у секунди. Замислите 10.000 људи и да сваки пут када један од њих научи нешто ново аутоматски то знају сви остали. Управо на тај начин четбот сервиси знају толико више од човека", објаснио је Хинтон.
Растанак са компанијом Гугл је протекао мирно, пошто је Хинтон похвалио "врло одговоран" приступ те компаније у развоју вештачке интелигенције.
Роботи-илустрација - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
„Дигитални људи“: За 145 долара могуће је направити сопственог клона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала