- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Свети Стефан већ трећу сезону под кључем, Паштровићи имају визију како опет да буде звијезда туризма

© Sputnik / Бобан НововићПлаже Светог Стефана
Плаже Светог Стефана  - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Пратите нас
Европа Ностра, реномирана европска организација која се бави заштитом културне баштине, ставила је недавно Свети Стефан на неславну, али престижну листу седам најугроженијих локалитета Европе за 2023. годину.
И овог љета Свети Стефан вјероватно неће отворити врата туристима, тако да црногорских туристички бренд остаје под катанцем. На ту чињеницу указује и Блажо Кажанегра из Иницијативе за враћање града Светог Стефана у потпуно власништво државе.
Свети Стефан је и трећу годину заредом затворен. Међутим за нас мјештане, гледано из угла важних међународних конвенција и основних људских права, он је затворен још од 2007. године. Прије свега, важно је истаћи чињеницу да је Европа Ностра, реномирана европска организација која се бави заштитом културне баштине, ставила Свети Стефан на неславну, али престижну листу седам најугроженијих локалитета Европе за 2023. годину. Самим тим Свети Стефан се сматра као дио европске културне баштине, а не само паштровске или црногорске. Узрок такве одлуке Европа Ностре је прије свега тешка девастација у Милочерском парку, градња огромних зграда са становима за продају, сјеча дрвећа, рушење старих краљевских објеката, план да се сруши љетња позорница, план да се старе краљевске виле претворе у дуплексе, немар Управе за заштиту културних добара, кршење основних људских права, као и Фаро конвенције која гарантује приступ културној баштини сваком појединцу, и још много тога”, прича Кажанегра за Спутњик.
Наш саговорник додаје да мјештани и Паштровићи хоће да се Свети Стефан отвори, али да се отвори као град, слободан град, са елементима елитног туризма, елитнији много него што је био задњих година.

„Хоћемо музеје на острву, хоћемо ресторане домаће кухиње, да гости једу паштровске макаруле и свјежу рибу, а не нека нама несвојствена јела, здрав је суши, али није наше јело. Хоћемо продавнице домаћих производа и радионице гдје ће гости гледати од домаћих мајстора како се прави домаћа пашта и руштуле. Елитни гости желе то да виде, а не само да сједе у соби или на плажи затворени у свом неком имагинарном хедонистичком свијету, а на штету локалне заједнице.

Такав Свети Стефан би био отворен током читаве године и био би покретач и катализатор не само љетњег, већ и зимског туризма. Садашњи закупац је такођер добродошао да буде партнер у овом новом Светом Стефану, правичном и инклузивном, али уједно и елитнијем него претходних година, истиче Кажанегра за Спутњик.

Арбитража у Лондону

Свети Стефан остаје затворен до окончања арбитраже у Лондону по тужби закупца против државе. На губитку је и црногорски туризам, али и локално становништво.
Ексклузивни хотели Свети Стефан и Милочер на Будванској ривијери, најпосјећенијем дијелу црногорске обале, још једно љето, треће заредом, дочекују закључани. Закупац хотела „Адриатик пропертис“ и оператер „Аман ризорт“ су затворили хотеле пред сезону 2021. године, јер, како су навели, више нијесу могли да гарантују приватност својим гостима на плажама које су закупили уз хотеле. Ограде на прилазима овим плажама су срушене у марту 2021. године током протеста дијела мјештана и челника будванске власти из Демократског фронта, Демократа и покрета УРА, који су тражили безуслован приступ закупљеним хотелским плажама.
© Sputnik / Бобан НововићПлаже Светог Стефана
Плаже Светог Стефана  - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Плаже Светог Стефана
У питању су четири плаже које су деценијама биле за госте тих скупих хотела и оних који су могли да плате више од стотину еура дневно колико је наплаћивано за плажни мобилијар.

Спор ће се рјешавати пред судовима

Након што су затворили хотеле, с образложењем да не могу да гарантују гостима мир и дискрецију, „Адриатик пропертис“ је тужио државу Црну Гору и власника хотела предузеће „Свети Стефан хотели“ арбитражном суду у Лондону.
Тужено предузеће, у којем већину акција има држава, крајем 2021. године је узвратило покретањем арбитражног поступка против „Адриатик пропертиса“, с намјером да, како су навели, заштите права, капитал акционара и имовину, чија се вриједност некоришћењем умањује. Јавност још није упозната докле се стигло у процесу арбитраже.
Из Владе Црне Горе је више пута поручено да уколико „Адриатик пропертис“ има искрену жељу да поново отвори Свети Стефан, у црногорској Влади ће за то имати партнера, али само у Уставом и законима прописаним оквирима .

Светац издат 2007. године

Хотели Свети Стефан, Милочер и некадашња Краљичина плажа издати су 2007. у дугорочан закуп грчкој компанији „Адриатик пропертис“ бизнисмена Петроса Статиса, годину након стицања државне независности Црне Горе. Менаџмент хотела након реновирања 2013. године је додијељен свјетски познатом „Аман ризорту“ из Сингапура. Касније је власт Мила Ђукановића анексима уговора закуп за хотел Свети Стефан продужила до 2049. године, уз смањење годишње закупнине са 1,6 милиона на 1,1 милион евра. Продужен је и рок закупа за некадашњи хотел Краљичина плажа, који је порушен да би се на његовом мјесту градио нови са око 130 соба, од чега скоро половину чине апартмани за продају, због чега су протестовали дио мјештана и локална власт.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала