Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија између две ватре после Брисела

© AP Photo / Frederic SierakowskiДијалог Београда и Приштине у Бриселу
Дијалог Београда и Приштине у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
Пратите нас
После одбијања приштинске стране да прихвати нацрт статута за формирање ЗСО који је у складу са договореним споразумима из 2013/15. године, сада су на потезу амерички и европски посредници, каже некадашњи дипломата и политички аналитичар Зоран Миливојевић.
Говорећи о ЗСО, он додаје да је пред нама тежак период јер се Србија с једне стране суочава са Приштином која то неће да прихвати, а са друге стране са Западом који је ближи Приштини.
Приштина је на разговорима на високом нивоу у Бриселу, где су делегације предводили Александар Вучић и Аљбин Курти, одбила да формира Заједницу српских општина, док је српска страна остала доследна свом захтеву да мора да се у вези са ЗСО примени све што је потписано 2013. и 2015, или је - крај свега.

Тежак наставак дијалога Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић, који је предводио нашу делегацију на овим преговорима са Приштином, рекао је да Приштина не жели да испуни своју обавезу од пре 10 година и да је то било јасно одмах по представљању нацрт статута Заједнице српских општина. У сваком случају дијалог ће бити настављен додао је Вучић, али је истакао и да ће он сада бити много тежи.
Др Зоран Миливојевић, дипломата и спољнополитички коментатор није изненађен исходом преговора у Бриселу по питању ЗСО.
„Оно што је једино ново је то што је представљен нацрт Статута ЗСО, а оно што је важно је да је он напокон стављен на дневни ред. Друга ствар, је очекивана, а то је да Приштина није никада ни желела да прихвати ЗСО и то је сада свима и званично јасно,“ истиче Миливојевић.

Српски став је остао исти

Што се наше позиције и ставова тиче, додаје он, ту је све врло прецизно речено – Србија нема намеру да одустане од ЗСО.
„Нити има намеру да одустане од онога што је раније договорено у споразумима у вези са ЗСО из 2013/15. године, а ни од статута који је представљен јер је он у потпуности у складу са документима из тог времена. У том смислу, наш став је врло јасан и не може да се мења“, каже наш саговорник.
Што се тиче приштинске стране, јасно је да ту нема помака, истиче Миливојевић, што значи да улазимо у тежак период.
„Сада је све у рукама европских и америчких посредника. Ни ту не очекујем неки озбиљнији помак, јер се чини да ће амерички став бити такав да ће рећи – ево, статут ЗСО је представљен, о ЗСО је почело да се разговара, где ће, по мом мишљењу, у ту игру убацити свој став о статуту, а то је да мора да буде у складу са косовским Уставом и да не може да доведе у питање суверенитет и територијални интегритет Косова“, уверен је Миливојевић.

Србија између две ватре, на потезу ЕУ и Америка

Другим речима, каже он, наступаће са позиције која иде у прилог Приштини и то у смислу да се ради о Косову као држави.
„Дакле, да је то завршена прича и да је ово мањинско питање, где неће бити неки проблем да се оно у тим условима уважи. Зато је пред нама тежак период, посебно кад је реч о ЗСО, при чему се Србија с једне стране суочава са Приштином која то неће да прихвати, а са друге стране са Западом који је ближи Приштини и полазиће са позиције којој је у основи исти циљ“, закључује наш саговорник.
Миливојевић додаје да сада нема начина да Запад од Београда захтева некакав потпис на европски предлог за Косово, јер је јасно како је ЗСО питање свих питања за нас и да без њеног формирања нема договора.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Вучић из Брисела: Приштина не жели ЗСО, дошли смо до зида /видео/
Дијалог Београда и Приштине у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Састанак у Бриселу: Усвојена Декларација о несталима, представљен нацрт Статута ЗСО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала