- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Њујорк тајмс“ о немачким хаубицама: Заглављују се у украјинском блату

© AP Photo / LIBKOSУкрајински војници поред америчке хаубице М777 у Херсонској области
Украјински војници поред америчке хаубице М777 у Херсонској области - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
Пратите нас
Немачке самоходне хаубице РзХ 2000, које је Немачка предала Кијеву, показале су се као неефикасне у лошим временским условима у Украјини, пише лист „Њујорк тајмс“.
Према информацијама листа, гусенице немачке технике имају гумене точкове и то је разлог што се хаубице загављују у блату и не могу да се лако извуку из њега. Док руске самоходне хаубице „пион“ имају гусенице од гвожђа које личе на канџе, што им омогућава да се много боље крећу ван асфалтираног пута.

„Неће бити контраофанзиве докле год се време не пролепша. Техника нас издаје и шта да радимо онда?“, рекао је украјински војник за амерички лист.

У чланку се наводи да су све хаубице, тешке 60 тона, евакуисане са бојног поља јер нису могле да се крећу по блатњавим путевима. Осим тога, немачка техника има веома осетљиву електронику на коју лоше утичу влага и блато. То је и разлог што украјински војници морају да се преобувају када улазе, а чак и механички делови хаубица захтевају велику пажњу приликом одржавања.
Тема о могућој контраофанзиви Оружаних снага Украјине се у медијима разматра већ неколико месеци и у опцији су разни датуми. Министарство иностраних послова Русије је изјавило да то што Запад отворено разматра украјинску контраофанзиву потврђује да је он непосредно укључен у сукоб.
Раније су амерички савезници изразили забринутост због поступања Вашингтона са тајним документима након инцидента са цурењем поверљивих материјала о стању украјинске војске и плановима САД и НАТО за њихово јачање.
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 26.04.2023
СВЕТ
Које земље су послале највише оружја Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала