- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Питање у парламенту у Сарајеву: Да ли Лајчак у БиХ формира Заједницу хрватских општина

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
Пратите нас
Посланик у Представничком дому ПС БиХ Шемсудин Мехмедовић упитао је данас која је улога специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и да ли је његов изненадни долазак у БиХ да би, како наводи, реформом изборног закона дошли до ЗХО – Заједнице хрватских општина у БиХ.
Он је позвао федералног премијера Нермина Никшића и министара спољних послова у Савету министара БиХ Елмедина Конаковића да одговоре шта значи изненадно приусуство Лајчака у Мостару и у којој је, како наводи, „мисији та особа добро позната босанскохерцеговачкој јавности, сада као специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана“.
„Да ли је дошао да помогне успостављању Заједнице хрватских општина кроз легитимно представљање и измене изборног закона“, навео је Мехмедовић и додао:
„Измене изборног закона морају донети напредак за све а не само за Хрвате у БиХ, у супротном, измене изборног закона су пут у Заједницу хрватских опшина у БиХ и нови бриселски споразум који ће заменити Дејтонски, а којим ће БиХ добити трећи ентитет по моделу споразума Београда и Приштине“.
Мехмедовић каже да се, након објављених вести о политичким сусретима с почетка Сајма привреде у Мостару те политичким сусретима у објектима херцеговачких тајкуна, пита да ли се у Мостару одржава сајам привреде или сајам нових трећих ентитета након успостављања Заједнице српских општина на тзв. Косову.
Приметио је да је ово, како каже, ваљда једини сајам привреде у свету на коме су звезде политичари и хрватски и европски дипломати а не привредници и у чијем фокусу уопште није привреда већ политички разговори и изборни закон једне земље.
Мехмедовић у саопштењу достављеном Танјугу сугерише промену назива сајма у „Сајам Заједнице Хрватских општина и хрватске дипломатије“, што би, како сматра, било тачније.
Он подсећа да је председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто рекла да је приоритетно, најкасније у наредних шест месеци, направити ограничене промене Устава БиХ и целокупну измену изборног законодавства на начин да се осигура стварна уставна равноправност сва три конститутивна народа.
Ради тога је, казала је, нужно извршити имплементацију пресуде Уставног суда БиХ о легитимном представљању на свим административно-политичким нивоима као и спровођење свих пресуда Европског суда за људска права.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала