- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Војници артиљеријског одреда поред ракетног система ураган у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Одбијен напад украјинских снага у Запорошкој области

Пратите нас
У току је 434. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Кијевски режим током протекле ноћи покушао дроновима да изведе напад на Кремљ. Спречен атентат на званичнике с Крима. Владимир Зеленски изјавио да ће украјинске трупе кренути у офанзиву, након чега очекује да Кијев добије борбене авионе од Запада.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:57 03.05.2023
Украјинске снаге изгубиле су око 30 људи у неуспешном покушају напада на округ Орехова у Запорошкој области, саопштио је члан главног савета администрације ове области Владимир Рогов на свом Телеграму.
Он је додао и да су уништени најмање један тенк и два оклопна транспортера.
21:40 03.05.2023
У Сумској и Черниговској области Украјине одјекнуле су експлозије, јавили су украјински медији. У овим областима претходно је објављена узбуна за ваздушну опасност.
21:28 03.05.2023
Поглед на Пентагон - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
Специјална операција у Украјини
Пентагон: Укупна војна помоћ САД Кијеву премашила 36 милијарди долара
20:09 03.05.2023
Амерички државни секретар Ентони Блинкен одобрио је нови пакет војне помоћи за Кијев у износу од 300 милиона долара.
20:06 03.05.2023
Оклопна група украјинских војника поново је кренула у офанзиву у ореховском правцу региона Запорошке области, али ју је дочекала прва линија руске одбране, изјавио је члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
Украјинске снаге изгубиле су најмање тенк и оклопни транспортер.
Према његовим речима, напад је почео вечерас након масовне артиљеријске паљбе.
Рогов сматра да је рано говорити да ли дејства украјинских снага представљају извидницу, покушај пробоја или офанзиву у пуном обиму.
Рогов је касније саопштио да је покушај артиљеријског извиђања украјинских снага одбијен на запорошкој линији фронта у области Орехова, а непријатељ се повукао на првобитне положаје.
Према његовим речима, ситуација на том делу фронта је под контролом руске војске.
19:20 03.05.2023
Петровски и Кировски округ Доњецка налазе се под форсираним гранатирањем, а грађани се моле да не напуштају своја склоништа, саопштио је градоначелник Алексеј Кулемзин.
Само у последњих 20 минута украјинске снаге испалиле су на ове округе 14 граната калибра 152 мм.
19:11 03.05.2023
Војници специјалних снага „Ахмат“ и Јужне групе снага ушли су на територију производње креде у Белогоровки у кременском правцу у ЛНР, потискујући украјинске трупе за 1,5 километар, изјавио је за Спутњик помоћник лидера Чеченије и командант специјалних снаге „Ахмат“ Апти Алаудинов.
„Пре пет дана специјалне снаге ‘Ахмат’су заједно са јединицама 2. армијског корпуса (Јужна група), прешле у офанзиву у белогоровском правцу. Током тих дана напредовали смо више од 1,5 километара. Тренутно се наше јединице налазе на територији комбината за производњу креде (каменолом креде)“, рекао је Алаудинов.
18:52 03.05.2023
Ваздушна опасност проглашена је у Харковској, Дњепропетровској и Полтавској области Украјине
17:14 03.05.2023
Највећи фински лист „Хелсингин саномат“ објавио је да је украјински председник Владимир Зеленски, који је у среду боравио у ненајваљеној посети Хелсинкију, могао да допутује америчким владином авионом „Боинг“ Ц-40Б.
„На аеродрому у Хелсинкију појавила се ‘летећа канцеларија’ Оружаних снага САД који је можда био превозно средство Владимира Зеленског “, пише лист.
Раније је Зеленски користио тај авион за пут у САД где је лете оса укљученим транспондером, док је у Хелсинки путовао без транспондера.
16:38 03.05.2023
Финска не може да преда Украјини ловце „хорнет“ наредних година, све док не добије нове авионе Ф-35, изјавио је председник Финске Саули Нинисте, након састанка са украјинским председником Владимиром Зеленским.
„Јасно је да се географски положај Финске веома разликује од других европских земаља. Не можемо да одустанемо од ‘хорнета’ док не добијемо нове ловце. И, нажалост, тада ће ‘хорнет’ практично постати ствар прошлости“, рекао је Нинисте.
15:42 03.05.2023
Амбасадори држава-чланица ЕУ одобрили су да се из Европског фонда мира издвоји милијарду евра за заједничку набавку муниције и ракета за Украјину, саопштило је шведско председавање Унијом.
15:35 03.05.2023
У Кијеву је објављена ваздушна опасност.
15:34 03.05.2023
Саветник лидера ДНР Јан Гагин сматра да ће амерички инструктори руководити контраофанзивом украјинских снага.
„Што се тиче изјаве америчког државног секретара Блинкена о томе да САД не знају када ће Украјинци напасти и да их о томе не обавештавају, то је потпуна глупост, јер Украјина нема субјективитет и ниједан командант у украјинској војсци је нема. То се може рећи и за Зеленског. Ја сам уверен да ће управо амерички инструктори и официри руководити том офанзивом“, рекао је Гагин за ТВ „Русија 1“.
Такође, сматра да је један од праваца где би могао да почне напад ─ Артјомовск, где су концентрисане значајне противничке снаге.
14:24 03.05.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је у Финској рекао да ће ускоро украјинске трупе кренути у офанзиву, очекује да ће након тога добити авионе.
13:52 03.05.2023
Брифинг Министарства одбране Русије:
- ПВО Русије пресрела је у зони специјалне војне операције навођену авионску бомбу ЈДАМ америчке производње, четири пројектила испаљена из система „хајмарс“ и 16 дронова.
- У подручју насељеног места Прогрес у Сумској области уништено је складиште муниције Оружаних снага Украјине.
- У правцу Доњецка украјинске снаге су изгубиле преко 385 војника и плаћеника, један тенк, четири оклопна возила, хаубице Д-20 и Д-30.
- Јуришни одреди воде борбе у западном делу Артјомовска.
- У правцу Херсона за дан је ликвидирано до 40 украјинских војника, три возила, хаубица „гиацинт-Б“ и самоходна хаубица „акација“.
- У правцу Јужно-Доњецк и Запорошком правцу украјинске снаге су изгубиле преко 70 војника. У правцу Красног Лимана за дан је ликвидирано преко 50 украјинских војника.
- У правцу Купјанска противник је изгубио до 40 украјинских војника, два оклопна возила, три војна возила, као и хаубицу Д-30.
- Нанет је пораз јединицама украјинских снага у подручју Стељмаховке у ЛНР и Каменке у Харковској области.
12:53 03.05.2023
Европска комисија ће издвојити још 1,5 милијарди евра за производњу муниције за Украјину, наводи се у саопштењу ЕК.
„Заједно са државама-чланицама купићемо још муниције за Украјину – за то издвајамо додатних милијарду евра“, наводи се у саопштењу Урсуле фон дер Лајен, шефице извршног тела ЕУ.
Брисел планира да потроши још 500 милиона на проширење производних погона у Европи.
11:38 03.05.2023
Украјински председник Владимир Зеленски допутовао је у Финску, где ће са лидерима нордијских земаља разговарати о сукобу у земљи и европским односима.
Зеленски ће се састати са финским председником Саулијем Нинистом, као и са премијерима Шведске, Норвешке, Данска и Исланда.
11:04 03.05.2023
Италијанска влада не располаже конкретним информацијама о „мировној мисији” Ватикана, о којој је раније говорио папа Фрања, саопштио је италијански министар спољних послова Антонио Тајани.
„Мировну мисију“ је објавио папа Фрања, они сами морају да кажу шта раде. Још није јасно какви контакти постоје између ватиканске дипломатије и руске и украјинске дипломатије. Ми, као италијанска влада, нисмо имали конкретне информације, али се знало да и Ватикан ради на овом аспекту (решењу кризе у Украјини)“, рекао је министар телевизији Раи 3.
Тајани је додао да сматра „позитивном сваку иницијативу у корист мира“.
10:21 03.05.2023
Оружане снаге Украјине распоредиле су до 4 хиљаде војника на границе Придњестровља да припреме провокације, саопштио је извор РТ.
Оружана провокација може се одржати од 9. до 15. маја. Сврха: скренути пажњу руских трупа и заузети складиште муниције у селу Колбасна - највеће складиште совјетског оружја у Европи.
Од почетка марта, у Одеској области, локалне власти су почеле да продају хангаре за пољопривредне производе украјинским трупама за складиштење технике и људства.
08:50 03.05.2023
Совјетска технологија остаје окосница система противваздушне одбране Украјине, представник команде Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат.

„Стари совјетски модели опреме и данас и даље остају, у ствари, главна сила која се бори против авијације“, рекао је он телевизији Рада.

С тим у вези, Украјину је потребно снабдети западним системима ПВО, нагласио је Игнат.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала