- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Амерички портал: Украјинске снаге немају чиме да се супротставе руским навођеним бомбама

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаВођена клизна бомба УПАБ-1500Б-Е
Вођена клизна бомба УПАБ-1500Б-Е - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
Пратите нас
Украјинске снаге немају чиме да се супротставе руским навођеним клизним бомбама, пише амерички портал „Милитари воч магазин“.
Од фебруара 2022. године Русија је значајно повећала залихе навођених бомби услед повећања производње различитих врста муниције, наводе аутори чланка и додају да је то учињено како би се задовољиле потребе војске током специјалне операције у Украјини, али и у циљу заштите од све већег присуства НАТО у близини територије Русије.
„Навођене клизне бомбе не само да су много прецизније и да омогућавају авионима да униште много више циљева сваки пут када пробију украјинску ПВО, него и њихова способност да лете око 70 километара до својих мета такође значајно смањује ризик од обарања авиона у поређењу са летом директно изнад мета када се користе традиционалне гравитационе бомбе“, објашњавају новинари.
Такође се истиче да украјински системи ПВО С-300 совјетске производње имају ограничен домет од око 100 километара или мање, за разлику од савремених модела С-300 који се данас праве у Русији домета од 400 километара. Аутори закључују да руски авиони стога да имају већу слободу да распоређују клизне бомбе без великог ризика да буду погођени.
Раније је саветник команде Ратног ваздухопловства украјинске војске Јуриј Игнат признао за „Њузвик“ да Оружане снаге Украјине нису способне да се супротставе руским напредним клизним бомбама.
По речима Игната, бомбе тог типа лете око 70 километара, а такође имају могућност да гађају објекте критичне инфраструктуре.
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
Специјална операција у Украјини
Пресек стања за април: Украјинска војска изгубила 8 авиона и 15.000 војника
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала