- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Домино ефекат? - Четврта у низу америчка банка у великом проблему, могућа продаја

CC0 / Pixabay / Берза
Берза - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
Пратите нас
Америчка регионална банка „Пак Вест Банкорп“ (PacWest Bancorp) са седиштем у Лос Анђелесу разматра стратешке могућности, укључујући потенцијалну продају или докапитализацију, у нади да избегне судбину других банака које су под своју ингеренцију већ преузели регулатори.
Банка се нада да ће избећи судбину других банака које су преузели амерички регулатори проактивним проналажењем решења за јачање својих финансија, рекао је извор који је желео да остане неименован због поверљиве природе тих питања, преноси „Јутарњи лист“ писање агенције Хина.
Ти напори су уследили након што је банка крајем марта прикупила 1,4 милијарде долара од инвестиционе компаније „Атлас СП Партнерс“.

Једна од водећих америчких банака

„Пак Вест“ спада међу 100 водећих банака у САД, а има подружнице у Калифорнији, као и у Дураму у Северној Каролини и у Денверу у Колораду. Према прошлонедељној објави пословних резултата у првом тромесечју, депозити су јој се стабилизовали након што су неки клијенти повукли новац.
Најновије најаве из „Пак Веста“ подстакле су, међутим, оштар пад цена њених деоница и деоница неколико других америчких регионалних зајмодаваца у трговању после јучерашњег затварања америчких берзи.
Регионална банка „Вестер Елијенс Банкорп“ покушала је синоћ да охрабри тржишта поручивши како не бележи неуобичајена кретања у вези са депозитима и да јој је ликвидност довољна. Тај регионални зајмодавац са седиштем у Фениксу објавио је да „потврђује своју финансијску снагу као и своје смернице раста депозита као одговор на недавне догађаје у банкарској индустрији“.
Портпарол „Пак Веста“ одбио је да да коментар.
Пад цена деоница банака, укључујући 52-процентни пад цене „Пак Веста“ и 23-процентни „Вестен Елијенса“, наглашава колико улагачи и даље нису уверени да је стање регионалних банака добро, упркос напорима регулатора да заврше банковну кризу која је започела колапсом „Банке Силиконске долине“ и „Банке Сигнатуре“ у марту.

Домино ефекат и следећа најслабија банка

Превирања у банкарском сектору наступила су после релативно мирног раздобља и могла би да смање доступност кредита широм Америке и негативно утичу на привредни раст.
„Поверење у неку финансијску институцију гради се деценијама, а уништи се у неколико дана. Као и код сваког домино ефекта, следећа најслабија банка почиње да се клима“, написао је инвеститор Бил Екмен на Твитеру. Позвао је регулаторе да уведу широке гаранције за депозите.
Деонице „Пак Веста“ изгубиле су готово 90 одсто своје вредности од почетка кризе регионалних банака 8. марта.
Остали регионални зајмодавци, чије су деонице биле под притиском ове недеље, такође су бележиле пад цена - деонице „Zion Bancorp“, „First Horizon“ и „Comerice“ забележиле су пад цена за више од седам одсто, а фонда „SPDR S&P Regional Banking ETF“ за пет одсто.
Криза у америчким регионалним банкама почела је у марту, када је навала клијената на „Банку Силиконске Долине“ подстакнута друштвеним мрежама довела до њеног наглог затварања и подстакла штедише регионалних банака да сигурност потраже у највећим институцијама. Ти проблеми су приморали регулаторе да уведу хитне мере. Чинило се да се ситуација на тржишту смирила крајем прошлог месеца.
Прошлог викенда, међутим, „Прва републичка банка“ доживела је колапс након масовног повлачења депозита и продата је „Џи Пи Моргану“ (JPMorgan Chase&Co) на аукцији коју је током викенда спровела Савезна агенција за осигурање депозита (ФДИЦ).
Иако је „Прве републичка банка“ банка за имућне, са седиштем у Калифорнији, била трећа у низу банака која је пропала од марта, регулатори су се надали да ће њена продаја „Џи Пи Моргану“ ставити тачку на кризу.
Уместо тога, та трансакција је обновила страхове на тржишту. Неки су улагачи упозорили да криза није готова, а хеџ фондови се кладе да би друге банке такође могле да дођу на ред.
Америчке федералне резерве - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Америчке Федералне резерве подигле каматне стопе са 5 на 5,25 одсто
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала