- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Одређен притвор оцу малолетника који је убио девет особа у београдској школи

© Sputnik / Лола ЂорђевићПуцњава у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду
Пуцњава у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
Пратите нас
У Вишем јавном тужилаштву у Београду завршено је саслушање оца В. К. (48) чији је син К. К. (13) у среду у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду убио девет и ранио осам људи и одређен му је притвор.
Саслушање које је било заказано за 10 сати, а почело је око пола 12, јер је бранилац Ирина Боровић каснила, трајало је више од три сата. Отац малолетника сумњичи се за тешкo кривично дело против опште сигурности.
Виши суд у Београду прихватио је предлог Тужилаштва да се осумњиченом одреди притвор да не би утицао на сведоке, да не би поновио кривично дело у кратком временском периоду и због узнемирења јавности.
Сумња се да је Владимир К. у претходном периоду обучавао свог 13-годишењег сина К.К. да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби, саопштило је ово тужилаштво.
Такође, Владимир К. је, како се сумња, поступио супротно одредби члана 32 став 1 Закона о оружју и муницији и супротно члану 2 став 1 Правилника о просторно техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који не могу лако да се отворе.
Сумња се да је услед оваквог његовог поступања 3. маја 2023. године његов син К.К успео да дође у посед пиштоља марке ЦЗ „шедоу“, калибра 9x19мм и пиштоља марке „Ругер МК“ калибра .22 ЛР, за које осумњичени Владимир К. поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана.
Дете је оружје и муницију понело са собом у ОШ „Владимир Рибникар у Београду, коју иначе похађа, где је испалио велики број хитаца“ и лишио живота радника обезбеђања и осморо ученика, а тешко ранио шесторо ученика и наставницу школе.
Осумњичени је на саслушању негирао извршење кривичног дела и детаљно је изнео одбрану.Тужилаштво подсећа да К.К. није кривично одговоран према важећим прописима, јер нема навршених 14 година живота.
Смештен је ради опсервације у одговарајућу психијатријску установу за децу и омладину.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала