- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина са Русијом заједнички ради на решавању украјинске кризе

© Sputnik / Sergei Guneyev / Уђи у базу фотографијаЗаставе Русије и Кине
Заставе Русије и Кине - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
Пратите нас
Пекинг намерава да подржи сарадњу и координацију са Москвом како би дао допринос у решавању украјинске кризе, изјавио је министар иностраних послова Кине Ћин Ганг на састанку са руским колегом Сергејем Лавровом.

„Кина ће се упорно залагати за мировне преговоре и спремна је да подржи сарадњу и координацију са Русијом како би допринела у политичком решавању кризе“, наводе се речи Ганга на сајту Министарства иностраних послова Кине.

Такође се наводи и да је Лавров истакао велики значај кинеског става по питању решавања украјинске кризе. Навео је да је сагласан са принципијелном позицијом Пекинга и изјавио да је спреман да подржи блиске контакте са Кином.
Земље су се договориле да ће радити на учвршћивању сарадње и координације у Азијско-пацифичком региону, да ће се супротставити „новом хладном рату“ и подржавати регионални мир и стабилност. Русија и Кина су потврдиле да су спремне да јачају координацију у оквиру мултилатералних структура као што су БРИКС, Г20, УН, ШОС и да се „супротставе свим облицима хегемоније“.
Састанак министара иностраних послова Русије и Кине одржан је 4. маја у оквиру седнице Савета шефова дипломатија Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у Индији.
Застава Кине вијори се на ветру између вишеспратница у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2023
РУСИЈА
Кина позива Кијев и Москву да избегавају даљу ескалацију ситуације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала