Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Влада усвојила: Ово су нове драконске казне које се тичу оружја

© Sputnik / Лола ЂорђевићПиштољ Застава Е39/Е40
Пиштољ Застава Е39/Е40 - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
Пратите нас
Влада Србије усвојила је данас на седници мере које је објавио председник Србије Александар Вучић, а које су предложене након злочина у Младеновцу.
Ова мера се доноси како би се број кратког ватреног оружја, у поседу правних и физичких лица, смањио за деведесет процената.
Ово су нове драконске казне:
Неовлашћена израда, продаја или набављање ватреног оружја за које се може добити дозвола – казна затвора од једне до осам година
Неовлашћена израда, преправљање, продаја или набавка или држање ватреног оружја за које се не може добити дозвола – казна затвора од две до 12 година
Неовлашећано држање, размена, продаја, израда, преправљање веће количине оружја или оружја велике разорне моћи – казна затвора од пет до 15 година
Неовлашћено ношење оружја без дозволе - казна затвора од пет до 15 година
Неовлашћено ношење оружја за које постоји дозвола за држање - казна затвора од једне до осам година.
Новим мерама предвиђене су и обавезне провере на шест месеци и годину дана лица којима је дозвољено поседовање оружја (укључујући и ловачко оружје), а које подразумева обављање лекарских, психијатријских и психолошких прегледа, као и обавезан тест на психоактивне супстанце.
Поред мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, предвиђа се и мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење ловачког оружја на две године.
МУП ће упутити јавни позив лицима која нелегално поседују оружје и експлозивне направе да их у року од месец дана предају без последица.
У року од месец дана министарство просвете припремиће измене прописа којима би се пооштриле санкције према ученицима који крше прописану забрану уношења алкохола, дроге, психоактивних супстанци, оружја, пиротехничких предмета или других оруђа којима се може повредити или угрозити друга особа.
Санкције ће бити пооштрене тако да ће рокови бити скраћени, дисциплински поступак ефикаснији, а предвиђаће обавезно искључење ученика из школе.
Данашња седница Владе започела је минутом ћутања за све страдале у масовном убиству које се догодило у Младеновцу а Влада је упутила искрено саучешће свим породицама убијених у том злочину и нада се да ће се сви рањени успешно опоравити.
Подсетимо, У.Б. је у крвавом пиру у селима недалеко од Младеновца убио најмање осам људи, а ранио 14 људи. У.Б. је осумњичен је да је око 23 часа, после свађе са пријатељима у школском дворишту у месту Дубона, отишао кући, узео калашњиков и запуцао.
Дубона - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
СРБИЈА
Крв на све стране после језивог масакра: Репортери Спутњика на месту злочина код Младеновца
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
СРБИЈА
Вучић: Ово је напад на целу нашу државу, разоружаћемо земљу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала