- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Остаће без авијације и без пилота: Зашто Финска не жели да испоручи Кијеву своје ловце

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/David Smith / Авион Ф-18 хорнет финског ратног ваздухопловства
Авион Ф-18 хорнет финског ратног ваздухопловства - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
Финска не жели да испоручи Украјини борбене авионе „хорнет“ јер Кијев нема пилоте који умеју да управљају овим ловцима, а обучени пилоти из Финске не желе да гину за Украјину, али и зато што Хелсинки нема довољно ових авиона ни за себе, оцењују за Спутњик руски експерти.
Хелсински неће да испоручи Кијеву борбене авионе, како кажу стручњаци, и због тога што је Финска као земља-чланица НАТО свесна да постоји могућност да дође до конфронтације између Алијансе и Русије и зато жели да задржи за себе ове борбене авионе.
На конференцији за новинаре којој је присуствовао и украјински председник Владимир Зеленски председник Финске Саули Нинисте изјавио је да Финска неће испоручити Украјини ловце „хорнет“ јер су, како је објаснио, ови авиони неопходни за одбрану земље.

„Веома смо одлучни у смислу да нам је потребна поуздана заштита. Због тога и не можемо да испоручимо „хорнете“ док не добијемо нове ловце. Нажалост, тренутно их практично није ни остало“, изјавио је Нинисте, прецизирајући да његова земља прво мора да добије нове борбене авионе Ф-35 које је купила од САД. Али, како каже, до тада ће ловци „хорнет“ застарети.

Украјински председник Владимир Зеленски је током конференције за новинаре ипак изразио уверење да ће се борбени авиони западне производње појавити на територији Украјине, а сматра да ће се то догодити након најављене офанзиве украјинских оружаних снага.

Финска ће остати без авијације ако да ловце Украјини

Руски војни историчар Јуриј Кнутов сматра да је Финска свесна да ће остати без борбене авијације ако Украјини испоручи „хорнете“.
„Што се тиче ових борбених авиона, они су прилично модерни. А узимајући у обзир чињеницу да је Финска сада постала чланица НАТО-а и, штавише, ушла у ову организацију без икаквих ограничења, вероватноћа је да ће на територији Финске бити распоређене америчке базе, укључујући базу противракетне одбране, као и друге структуре Алијансе. Стога ће, наравно, Русија морати да предузме узвратне мере. Хелсинки то схвата и због тога и покушава да задржи за себе ловце „хорнет“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима Андреја Кошкина, експерта Удружења војних политиколога и шефа катедре за политичку анализу на Руском економском универзитету „Плеханов“, Финска је активно испоручивала Украјини оружје и борбену технику. Међутим, власти земље уласком у НАТО, схватиле су да обавезе члана Алијансе могу бити претешке.

„Уласком Финске у НАТО граница Русије са државама-чланицама Алијане се скоро удвостручила. Међутим, Русија има формирана две нове међуресорске стратешке територијалне групе – Московски и Лењинградски војни округ. Поред тога, Русија је почела да повећава ешалон противваздушне одбране... И све је то, вероватно, у великој мери утицало на то да је Финска одједном почела да схвата коју одговорност има за то што се налази на граници са Русијом, која је данас принуђена да се супротстави војној помоћи Украјини од стране свих чланица НАТО“, констатује наш саговорник.

Андреј Кошкин сматра да постоји још један разлог због ког Хелсинки не жели да испоручи своје борбене авионе Кијеву.
„Финска схвата да је танка линија до могуће конфронтације између држава-чланица НАТО и Русије. И ово је могло озбиљно да уздрма руководство Финске, које је отворено почело да се противи испоруци авијације Украјини“, прецизира стручњак.

Кијев нема пилоте за „хорнете“

Руски војни експерт Алексеј Леонков сматра да Финска не жели да испоручи своје борбене авионе Украјини из разлога што Кијев нема пилоте који могу да управљају овим ловцима.
„Овим борбеним авионима би требало да управљају фински пилоти. Чак су и Американци признали да обука украјинских пилота на Ф-16 није била ефикасна. То је због тога што обука за пилоте само у центру за обуку траје пет година, а понекад и дуже. А није искључено ни то да Финска једноставно не жели отворено да каже да њени пилоти заправо неће да гину за Украјину“, објашњава саговорник Спутњика.
На питање да ли ће на крају Хелсинки упркос свему морати да испоручи Кијеву борбене авионе „хорнет“, Леонков констатује да се овде највише пита Вашингтон.
„Финска је 75 година постојала као неутрална држава, али њено руководство је одлучило да постане земља-чланица блока НАТО. Зато сада, ако Сједињене Америчке Државе одлуче да изврше притисак на Финску, ова земља ће морати да пошаље своје пилоте на територију Украјине“, истиче наш саговорник.
Треба напоменути да ратно ваздухопловство Финске тренутно има 62 борбена авиона „хорнет“.
Кијев је у последњих неколико месеци редовно тражио од западних земаља да му испоруче борбене авионе. Како је раније изјавио Јуриј Игнат, саветник команде Ратног ваздухопловства украјинске војске, Кијеву је потребно до 200 вишенаменских авиона западне производње, док је приоритет набавка америчких Ф-16, а као опцију разматрају француске „рафале“ и шведске авионе „грипен“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала