- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници пронашли брз метод дијагнозе рака простате

© Fotolia / VitanovskiЋелије рака у 3Д
Ћелије рака у 3Д - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
Радиофармацеутски препарати за прецизну дијагностику рака простате на основу изотопа технецијума-99м произвели су научници Политехничког универзитета у Томску. Према речима експерата, препарат је јефтинији од препарата тог типа, једноставнији за производњу и велики број људи ће моћи да га користи, саопштила је прес служба Универзитета.
Дијагностика рака и терапија помоћу радиоактивних изотопа је актуелни правац у медицини. Примена радионуклида омогућава да се са великом прецизношћу открију и униште ћелије рака.
Изотоп технецијум-99м има велику примену у нуклеарној медицини за дијагнозу различитих болести.
И лечење и дијагностика рака многим радиофармацеутским препаратима, укључујући и једињење које се користи у Русији на бази изотопа лутеција-177-ПСМА, има за циљ избор пацијената помоћу позитронско емисионе томографије (ПЕТ). Научници наводе да су инсталације скупе и тешко их је наћи у већини земаља, али и додају да што дијагноза буде приступачнија и тачнија, то ће више пацијената моћи на време да добије ефикасно лечење.
Позитронска емисиона томографија (ПЕТ) је метода интравиталног истраживања метаболичке и функционалне активности ткива тела. Она се заснива на феномену позитронске емисије, примећеног у радиофармацеутици који је уведен у тело и акумулиран у различитим органима.
Тим експерата Политехничког универзитета у Томску уз подршку Министарства науке у оквиру програма „Приоритет 2030“ су произвели радиофармацеутски препарат за брзу дијагностику рака простате којој није потребан ПЕТ. Према речима научника, препарат има изотопе технецијума-99м и молекуле специјалних протеина.

„Коришћени протеин је осетљив на мембрански антиген који је специфичан за простату, он је осетљив и на посебан протеин на површини ћелија рака простате. Протеин детектује овај ензим у телу, а изотоп делује као светионик у указује на локацију тумора на скенеру“, објаснио је руководилац пројекта, инжењер центра „Онкологије“ Политехничког универзитета у Томску Роман Зељчан.

Нови препарат ће омогућити да нуклеарна медицина буде приступачнија људима. Према речима научника, циљ је да се користи комплекс са једнофотонском компјутерском томографијом.
„Препарат у облику раствора се даје интравенски, а после два сата се ради томографија. Он се интензивно и на специфичан начин таложи у тумору простате и његовим метастазама. Раствор није токсичан и потпуно се елиминише из тела за неколико сати“, рекао је Зељчан.
Нови лек је неколико пута јефтинији од сличних производа који постоје на тржишту, а направљени су на основу изотопа галијума или флуора. Осим тога лакши је и за производњу. Научници сматрају да ће се овај препарат користити у Азији и Африци у којима се ПЕТ много не примењује.
Прва фаза клиничких испитивања лека је почела у Научно-истраживачком институту онкологије у Томску. Према проценама стручњака, лек ће бити спреман за клиничку употребу до краја 2023. године.
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2023
РУСИЈА
Руски научници на невероватан начин повећали ефикасност антибиотика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала