- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Шолц изнео план за смањење цене струје у Немачкој

CC0 / Pixabay / Соларни панели
Соларни панели - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
Повећање производње електричне енергије из обновљивих извора, а не субвенција, кључ је за снижавање цена енергије за немачку индустрију, рекао је данас немачки канцелар Олаф Шолц.
Индустријске компаније у Немачкој раније су саопштавале да су цене електричне енергије превисоке у поређењу са другим земљама, што немачку тешку индустрију ставља у, како се наводи, структурно неповољан положај у односу на друге производне центре, као што су САД и Кина, преноси Ројтерс.
Немачко министарство привреде, на челу са Робертом Хабеком из Зелених, раније ове недеље је објавило план за субвенционисану цену од 6 центи по киловат сату (кWх) до 2030. године, али је министарство финансија Шолцове коалиционе владе јуче одустало од шеме субвенција, уз образложење да се оне не уклапају у буџет.
На питање како најбоље смањити цене струје, Шолц је истакао да „већ постоје региони којима је производња електричне енергије онолико јефтина колико ми желимо да би индустријске операције могле да надвладају глобалну конкуренцију и без субвенција“.
Он је додао, да ће он, у циљу да се таква ситуација прошири на целу Немачку, учинити све што је у његовој моћи да се додатно ојача инфраструктура транспорта електричне енергије и производња обновљиве енергије.
Немачко Министарство економије саопштило је да ће предложена субвенција бити на снази до 2030. године, а коштаће између 25 и 30 милијарди евра по тренутним тржишним ценама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала