- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Којом тољагом „напасти“ Реаловог џина и зону по Вујошевићевом рецепту?

© AP Photo / Darko VojinovicВалтер Таварес
Валтер Таварес - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
Кошаркаш Реала Валтер Таварес проглашен је за најкориснијег играча (МВП) четвртих утакмица плеј-офа четвртфинала Евролиге, саопштено је на званичном сајту такмичења. То је још један доказ да црно-белима у мајсторици највећа опасност прети управо од овог џина.
Реал је у четвртом мечу плеј-офа четвртфинала Евролиге победио Партизан 85:78. Мадридски клуб је изједначио на 2:2 у серији, која се игра на три победе.
Таварес је на овој утакмици постигао 15 поена и имао седам скокова, две украдене лопте и две блокаде. Он је имао индекс корисности 30.
Друго место поделили су кошаркаш Партизана Зек Ледеј и играч Макабија Лоренцо Браун са 25 индексних поена. Четврти је кошаркаш Олимпијакоса Шекил Мекисик са 23 индексна поена, док је четврти играч Макабија Вејд Болдвин са 21.

Како против Тавареса?

Партизан иде у Мадрид на мајсторицу која ће се играти у среду од 21 час, а и пре целе серије на страницама Спутњика могли сте да читате колико је Валтер Таварес велика опасност. Сада је то још јасније и очигледније.
Црно-бели морају да пронађу начин да га зауставе.
Таварес је играо прво полувреме прве утакмице, али тада је повредио колено и није га било у другом полувремену, као и у целој другој утакмици серије. Партизан је добио обе те утакмице.
Ипак, када је успео да се опорави од бола у колену леве ноге, Таварес је заиграо у Београду и заиста показао да је најбољи центар Евролиге, доминирао је испод обруча, дао је чак 26 поена у трећем дуелу серије, потом још 15 и тиме је показао да је потребно да црно-бели нађу решење.
Ален Смаилагић је био главно оружје Партизана, често је и лицем нападао Тавареса од кога је бржи и окретнији, знао је у многим ситуацијама и да погађа тројке чиме је кажњавао момка са Зеленортских острва.

Зонска одбрана и рецепт Душка Вујошевића

Реал Мадрид је готово из немоћи покушао да промени принципе игре и баци све карте на зонску одбрану. Ћус Матео је то некако урадио јер није имао шта друго, али - почело је да даје резултате.
Партизан се није најбоље сналазио, Таварес би држао цео рекет и није било места куда да се прође, док је шут варирао.
Управо би проценти шута споља могли да пресуде, јер ће Партизан сигурно имати отворених прилика у среду у мајсторици.
„Ментална припрема ће се свести на једну ствар - да Реал игра зонску одбрану, а ми смо тотално сами. Све остало радимо, боримо се, али на крају кад погледате шут... S таквим процентима тешко да ћемо да победимо. У Мадриду би требало да шутирамо много боље, а ако будемо боље шутирали, мислим да имамо добре шансе да победимо“, рекао је Обрадовић и тиме објаснио суштину.
Интересантно је да је као кеца из рукава зонску одбрану извлачио Душко Вујошевић када је у тиму имао 229 центиметара високог Славка Вранеша. Слично као сада Таварес, тако је Вранеш тада стајао у рекету и није допуштао противницима да приђу близу обруча црно-белих.
Важан ће бити шут споља, а с тим у вези је веома битна чињеница да се код црно-белих враћа у екипу Кевин Пантер који је одрадио две утакмице суспензије. Од прошле утакмице вратио се и Матијас Лесор.
Следи велика борба у Мадриду. Победнику припада све.
Аргентински репрезентативац Габријел Дек - Sputnik Србија, 1920, 05.05.2023
СПОРТ
Реал без „ратоборног“ Аргентинца у мајсторици са Партизаном
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала