- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вештачка интелигенција мења 8.000 радних места: Технолошки гигант објавио који су послови на удару

© ФотоВештачка интелигенција – илустрација
Вештачка интелигенција – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 06.05.2023
Пратите нас
Извршни директор компаније ИБМ Арвинд Кришна најавио је паузу у запошљавању, као и да компанија планира да замени скоро 8.000 радних места вештачком интелигенцијом (АИ).
Кришна је напоменуо да ће позадинске функције, посебно у сектору људских ресурса, бити прве које ће се суочити са овим променама.
Транзиција ће се, како је објаснио, одвијати постепено у наредних неколико година, с тим да би машине потенцијално преузеле и до 30 одсто послова који нису окренути клијентима у пет година. То значи да ће се радници у финансијама, рачуноводству, људским ресурсима и другим областима вероватно суочити с оштром конкуренцијом робота и алгоритама.
Бензинга оцењује да ова одлука илуструје све веће ослањање на аутоматизацију и вештачку интелигенцију у различитим секторима и потенцијални утицај на радну снагу и запошљавање.
Ово није први пут да је компанија доспела на насловне стране због отпуштања радника. Раније ове године, ИБМ је најавио да ће укинути 3.900 радних места, што указује на већи тренд ка аутоматизацији и мерама смањења трошкова у технолошкој индустрији.
Иако ИБМ није једини технолошки гигант који је недавно смањио број радника, а отпуштања су погодила и Мета Платформс, Амазон, Твитер и Мајкрософт, јасно је да АИ брзо трансформише радну снагу.
Стручњаци упозоравају на потенцијал АИ да замени људе. Овај тренд није прошао незапажено од стране креатора политике, а Бела кућа је у децембру објавила извештај у ком упозорава да је „неизбежно“ да ће неки радници остати без посла због АИ.
Кришна је оптимистичан у погледу перспектива АИ на радном месту, указујући на способност технологије да ослободи хиљаде сати радно интензивних задатака у областима као што су финансије, рачуноводство и људски ресурси. Предвиђа се да ће АИ додати невероатних 16 билиона долара глобалној економији до 2030.године.
Изгледи масовне аутоматизације су велики, јер нови извештај аналитичара из банке Голдман Сакс открива да би до 300 милиона сталних послова широм света могло бити погођено најновијим таласом АИ технологије, укључујући ЧетГПТ. Извештај сугерише да би 18 одсто целокупног посла широм света потенцијално могло бити замењено машинама, при чему су најнапредније економије најтеже погођене.
Ова вест сигнализира велику промену у начину пословања компанија у дигиталном добу. И вероватно је ово само почетак. АИ тихо постаје део нашег свакодневног живота. Стартапи као што је АваВац користе напредну технологију за покретање аутономних тимова робота вођених АИ. Они се користе за управљање фармама, чишћење аеродрома и низ других операција. Док ЧетГПТ и други програми брзо повећавају ефикасност у тимовима, што може узроковати мањи раст на одређеним пословима, преноси Б92.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала