- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорски полицајци имају највеће плате на Западном Балкану, тврде подгорички медији

© Sputnik / Бобан НововићУвиђај на месту експлозије у Подгорици
Увиђај на месту експлозије у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
Просечна нето зарада на активностима Управе полиције у Црној Гори за април текуће године износи 959,99 евра, што указује да је у односу на исти месец прошле године увећана за 235,95 евра. То црногорске полицајце ставља на позицију најплаћенијих у својој области у односу на земље Западног Балкана.
Поређења ради, биланс зарада у земљама Западног Балкана је такав да је просечна плата полицајцима на крају 2022. године у Србији износила 66.000 динара, односно 562 евра, у Босни и Херцеговини 1.300 КМ, односно око 650 евра, у Албанији 500 евра, док је просечна плата тзв. косовским полицајцима око 540 евра, тврди портал БизнисЦГ.
У Северној Македонији су велике разлике у платама различитих полицијских сектора, али је просечна полицијска плата око 500 евра.
Подаци до којих се дошло потврђују значајне позитивне разлике у зарадама у црногорском сектору МУП-а, у односу на наведене земље.
Пошто је у министарствима унутрашњих послова земаља Западног Балкана запослен велики број људи, јасно је да велике функционерске зараде у полицији не утичу много на просечну плату, преноси РТЦГ.
Пре две године Глобална иницијатива је упозорила да су ниске полицијске плате на Западном Балкану велики ризик за повећење корупције међу полицијским службеницима.
Тада је из ове угледне организације саопштено је да је плата „обичним полицијским службеницима“, од свих земаља Западног Балкана била ниска у Црној Гори и да је износила свега 396 евра. У Србији је износила око 440 евра, Македонији 380-450 евра, БиХ 340-460, на тзв. Косову 447 евра.
У међувремену плата црногорским полицијским службеницима је расла до те мере да је сада највећа у региону.
Очекује се да ће се тренд раста плата црногорским полицајцима, односно службеницима црногорског МУП-а наставити, јер према наводима МУП-а, колективни уговор је, такође, предвидио и повећања плата службеницима МУП-а у 2024. и 2025. години.
Из МУП-а Црне Горе сматрају да њихови службеници имају разлог да буду задовољни повећањем плата, посебно имајући у виду да је Колективни уговор предвидио боље услове по основу прековременог и ноћног рада, дежурства, научног звања, те загарантоване јубиларне награде.
„Полицијским службеницима су увећане плате за 32,59%, ако упоредимо податке за април 2023. године у односу на април 2022. године. За службенике МУП-а за 34,49 %, односно, просечна нето зарада на активностима МУП- за април 2023. године износила је 887,75 евра, док је просечна нето зарада на активностима МУП-а за април 2022. године износила 660,08“, подаци су МУП-а Црне Горе достављени Порталу БизнисЦГ на упит.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала