- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Гроси: Ситуација на подручју Запорошке нуклеарке постаје опасна и непредвидива

© Sputnik / РИА НовостиЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
Ситуација у области Запорошке нуклеарне електране постаје све неизвеснија и потенцијално опасна, наводи се у изјави генералног директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија на сајту агенције.

Изузетно сам забринут због потпуно реалних претњи по нуклеарну безбедност са којима се нуклеарка суочава. Морамо да делујемо сада како бисмо спречили претњу од озбиљне нуклеарне катастрофе, истиче се у изјави.

Такође се наводи да су стручњаци који су присутни у нуклеарки добили информације о почетку најављене евакуације становника из оближњег града Енергодара, где живи већина запослених нуклеарке, као и да прате ситуацију због „могућег утицаја на нуклеарну безбедност“.
Лидер покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов изјавио је претходно за Спутњик да Запорошка нуклеарка ради у уобичајеном режиму и да нема евакуације запослених. Такође, директор нуклеарке Јуриј Черничук је изјавио да нема потребе за евакуацијом запослених у Запорошкој нуклеарки, као ни становника Енергодара, док колектив нуклеарке ради све неопходно ради осигурања нуклеарне безбедности.
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра покрај града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју енергетских блокова. Крајем фебруара 2022. године контролу над објектом су преузеле руске снаге. Од тада украјинска војска периодично гранатира како стамбена насеља Енергодара, тако и територију нуклеарне електране.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2023
Специјална операција у Украјини
Запорошка администрација: Кијев онемогућава стварање зоне безбедности око Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала