Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти тражи разрешење Управљачког тима који је израдио нацрт Статута ЗСО

© AP Photo / Michael SohnАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је Управљачки тим који је предложио нацрт Статута Заједнице српских општина обавио своју функцију 2. маја и да је његова смена и разрешење природан и логичан процес.
„Управљачки тим је урадио свој посао, немамо разлога више да га слушамо, рекао је све што је имао да каже 2. маја у Бриселу. Његов рад је завршен и његово разрешење је природан и логичан процес“, рекао је Курти, преноси Репортери.
Курти је рекао да није задовољан оним што му је представљено 2. маја јер је, како каже, очита велика жеља да се „на Косову створи Република Српска“, што се, према његовим речима, неће дозволити.
„Стрпљиво и пажљиво смо слушали Управљачки тим. Захтев наших европских и америчких партнера био је да саслушамо презентацију коју ће тим да одржи. Нисмо били задовољни чињеницом да се тај Управљачки тим није прво састао са министром администрације локалне самоуправе Ељбертом Краснићијем, упркос чињеници да их је позвао 18. априла. Отишли смо у Брисел и слушали презентацију нацрта Статута. Биле су две даме од четири члана тима, које су изнеле суштину и представиле шест, седам чланова у којима смо видели да се ради о великој жељи да се формира Република Српска на Косову, па смо рекли да изражавамо наше суштинско неслагање са тим нацртом Статута“, рекао је Курти.
Он је рекао да је 2. маја дао свој предлог како би требало ускладити члан 7 постигнутог споразума који говори о адекватном нивоу самоуправљања српске заједнице, али да посредници, како каже, нису оценили тај предлог, а „српска страна није ни прочитала“.
Курти је рекао да је изнео свој предлог инспирисан хрватским моделом за националне мањине. Споразум о моделу заштите српске мањине у Хрватској прихватила је и Србија.
Према његовим речима, Србија је прихватила такав модел за Хрватску, па је рекао да нема разлога да га не прихвати и за тзв. Косово.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 02.05.2023
СРБИЈА
Вучић из Брисела: Приштина не жели ЗСО, дошли смо до зида /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала