- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Запад верује да ће контраофанзива Кијева „припремити терен“ за преговоре с Москвом

© AP Photo / Charles DharapakЗграда Стејт департментa
Зграда Стејт департментa - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
На Западу сматрају да би евентуална контраофанзива Кијева могла да „припреми терен” за преговоре с Москвом до краја године, а више нису толико скептични ни према помоћи Кине у утицају на Русију да прихвати дијалог, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на европске и америчке званичнике.
„Планирана пролећна контраофанзива Украјине могла би да припреми терен за преговоре Кијева и Москве до краја године, а Кина би могла да помогне да се Русија доведе за преговарачки сто“, пише лист.
Према наводима листа, спремност да се „заоштре“ преговори и да се у њихову организацију укључи Кина представља помак у ставу Запада, посебно Сједињених Америчких Држава које су се скептично односиле према сваком учешћу Пекинга у решавању украјинске кризе.
„Тај приступ је заснован на уверењу да ниједна од страна није способна да настави борбу бесконачно и да спремност Пекинга да игра улогу у међународним мировним преговорима мора бити проверена“, пише лист.
Према подацима европских чиновника, у Савету за националну безбедност САД залажу се за преговоре Русије и Украјине, док су Стејд департмент и ЦИА скептичнији и желе да виде контраофанзиву Кијева.
Чиновници из Немачке и Француске наводе да ће Бела кућа покушати да допринесе одржавању преговорима након очекиваних успеха украјинске контраофанзиве.
Премијер Украјине Денис Шмигаљ је почетком априла изјавио да би украјинска контраофанзива могла да почне на лето, а касније је рекао да ће почети врло убрзо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала