- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

Невероватно откриће у Јадранском мору: Пронађен пут стар готово 7.000 година /видео/

© Фото : Снимак са екрана/YouTube/Sveučilište u Zadru OfficialНа Корчули пронађен подводни остатак пута старог готово 7.000 година
На Корчули пронађен подводни остатак пута старог готово 7.000 година - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
У оквиру подводних археолошких истраживања потопљеног неолитског локалитета Солине на острву Корчула у Јадранском мору, археолози су пронашли остатке пута старе готово 7.000 година, саопштили су археолози са Универзитета у Задру.
Археолози су навели да је испод наслага морског муља откривен пут који је спајао потопљено праисторијско насеље хварске културе с обалом острва Корчула.
Реч је о пажљиво сложеним каменим плочама које су биле део пута широког четири метра који је спајао вештачки створено острво с обалом.
На основу анализе дрвета пронађеног у прошлом археолошком истраживању, цело насеље је датирано око 4.900 година пре нове ере, објавио је Индекс.
Истовремено, на другом крају острва Корчула, археолози Универзитета у Задру обављају копнена истраживања у близини увале Градина поред Веле Луке.
Вођа истраживања Игор Борзић приметио је чудне структуре у мору увале, а археолошки тим који испитује локалитет Солине обавио је преглед средишњег дела увале Градине и пронашао на четири до пет метара дубине постојање готово истоветног насеља као и у Солинама, истиче се у саопштењу.
Како се наводи, на локалитету су пронађени неолитски артефакти, као што су камене секире.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала