- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Први пут у историји: „Бели штрајк“ судија у Хрватској

© Sputnik / Андрей СтаростинЧекић у сали за суђење
Чекић у сали за суђење - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
Удружење хрватски судија упозорило је да ће се због изостанка дијалога са извршном влашћу, у свим судовима у Хрватској од сутра до 19. маја бити одржан „бели штрајк“, односно мера упозорења.
У хрватским судовима у идуће две недеље биће одложени сви првостепени поступци због „белог штрајка“, док ће се у другостепеним одржавати седнице судских већа, али без одлука. Изузетак ће бити хитни предмети.
Разлог су ниске судијске плате које стагнирају још од 2009. Године, наводе судије, а министарство правде нуди им повишицу од 513 евра.
„То би био пораст за судију који има више од 20, 25 година стажа. Почетник би имао 385евра повишице, с тиме да су у ових 513евра урачунати и превоз и други додаци. То се ради да би испало да нам се даје више него што је стварно“, каже потпредседница Удружења хрватских судија Тијана Кокић.
Државни секретар у Министарству правосуђа и управе Јуро Мартиновић тврди да се не манипулише подацима и додаје да настаје проблем са судијама који су за степен изнад првостепених.
У мерама упозорења учествоваће 70 посто првостепених судија, а хитни предмети, како кажу - решаваће се без одлагања.
Први у историји штрајк судија у Хрватској је њихово право, кажу у министарству, али право је и министарства да тражи како да штета за грађане буде што мања. Министарство ће, додаје Мартиновић „својим алатима према председницима судова тражити да учине напоре да њихова правосудна тела функционишу“.
Радна група која се бавила питањем судијских плата састала се четири пута, а закључила је да су плате судија у заостатку, те је покренут и процес побољшавања стандарда службеника и намештеника, преноси ХРТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала