Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Још нисмо донели све мере - оне које спремамо промениће друштво

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да држава још није донела све мере и да ће оне које припрема суштински променити наше друштво.
Говорећи у Дневнику РТС-а о трагедијама које су погодиле земљу, масовним убиствима у београдској школи и местима код Младеновца, Вучић је навео да ће држава већ од сутра почети да узима нелегално оружје.
"Од сутра узимамо нелегално оружје. Код кога нађемо, а он га не достави, имаће рок од месец дана да га донесе у полицију, и оружје и муницију", рекао је председник.
Друга мера, како је рекао, је да ће се ићи на драстично, деведесетпостотно смањење легалног оружја. То се тиче кратких цеви које се најчешће користе у извршењу ликвидација и у свему другом.
Вучић је рекао да ће по први пут бити уведена обавеза да сви они који имају дозволу за оружје, буду контролисани на наркотике једанпут годишње, те да ће то важити и за ловце. Они ће морати да се одазову у року од 48 сати од тренутка када добију позив, рекао је Вучић.
"Тиме спречавамо да они који су неурачунљиви почине овакве злочине. То су тешке одлуке, веома храбре и у томе морамо да будемо заједно. Жао ми је што неки који су говорили да нам треба више полиције и више провера, су променили мишљење", навео је он.
Како је рекао, кључна мера је, за коју мисли да се сви родитељи радују, што ће полицајци бити у школама.
"То решава проблеме вршњачког насиља, не сасвим, јер је то немогуће, па ће дете, чак и ако га сачекају ван школе, моћи то сутра да пријави полицајцу. И у овим немогућим ситуацијама, у којима имате психопате, помоћи ће, јер ће полицајци бити наоружани, обучени и спремни да примене силу. Примамо 2.500 нових полицајаца, 1.300 нам иде у пензију, значи повећавамо за 1.200. Покривамо све школе, да се сваки родитељ осећа сигурно", навео је он.
Вучић је проценио да ће присуство полицајаца у школама смањити вршњачко насиље за 70 до 80 одсто.
Он је рекао и да је држава спремна да разговарамо о идеји родитеља који траже КД врата.
"Хоћемо ли да их ставимо у сваки тржни центар, сваки парк... То више није живот. Али сам спреман да саслушам стручњаке. За нас није проблем да их купимо за све школе у Србији, колико год да кошта", истако је Вучић.
Говорећи о патролама око школа и тржних центара, Вучић је рекао да ће све да се појача од сутра, посебно у првом тренутку када разне психопате мисле да је њихов тренутак дошао.
"Не смемо себе да заробимо, да постанемо заробљеници сопствених мера, такве монструозне ствари се дешавају свугде у свету. У Америци је било више масовних убистава него што је протекло дана у години", подсетио је он.
Председник Србије Александар Вучић поручио је да је наше да из велике трагедије која нас је задесила изађемо уједињено и да покушамо да неке проблеме решимо на нешто другачији начин.
"Страшна трагедија и још једанпут да изразим саучешће породицама убијених, како у ОШ „Владислав Рибникар“ тако и у Дубони и Орашју. Наравно да је огромна туга и нешто што осећају, пре свега, породице, али и сви остали у нашој земљи", рекао је председник Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала